Киста в гърдата – трябва да се отстрани

Puls.bg   |   04 май 2010   |   Коментари 18
Киста в гърдата – трябва да се отстрани

Измененията в гърдите са свързани с промени в хормоналния статус. Ето защо при откриване на киста в гърдата се налагат пълни изследвания.
За да се установи навреме наличието на новообразувания в млечната жлеза, се препоръчва минимум един път в месеца жената да провежда самоизследване и да се консултира със специалист при съмнителни промени.


Млечната жлеза
Гърдите са изградени от жлезиста тъкан, която синтезира кърма, мастна и съединителна тъкан, които придават формата им. Гърдите са прекратени към предната стена на гръдната клетка със специални връзки, на Купер. Мускули в гърдите няма, ето защо каквито й да е физически упражнения не могат да възстановят формата им.


Млечната жлеза е разделена с тънки преградки от съединителна тъкан на отдели, около 20, които също са разделени на по-малки делчета. От най-малките към по-големите отдели преминават каналчета, които извеждат кърмата към зърното. Преди извеждането й кърмата се събира в синуси (неголеми кухини).


Млечните жлези се развиват в периода на пубертета под въздействието на женските полови хормони – естрогените. След като се оформят и след появата на менструацията половите хормони продължават да им влияят.
 

През втората половина на менструалния цикъл върху гърдите влияе женския полов хормон прогестерон. Това води до подуването и до естественото им временно уголемяване. Леката болезненост на гърдите в този период също се дължи на прогестерона.


Когато няма оплождане, нивото на хормоните намалява, появява се менструацията и гърдите възвръщат предишния си размер.


В климакса спадането на нивата на естрогените води до отслабване на съединителната тъкан, причина за загуба на формата им.


Защо се появяват кисти в гърдите
Кистите в гърдите са често явление, особено в детеродна възраст на жената. Кистите са образувания с различна големина, от 1-2 мм до няколко сантиметра в диаметър. Изпълнени са с прозрачна течност. Образуват се при запушване на каналите на млечнит жлези. Кистите могат да бъда единични или множество. Във втория случай се касае за хормонално нарушение – мастопатия.

Възможно е да нарастват на размер.


Кистата е заобиколена от съеднителна тъкан, така че се образува един вид капсула. От вътрешната страна е разделена на няколко камери от съединителна тъкан. Капсулите могат да съдържат доброкачествени и злокачествени клетки, което и налага изследване и лечение под лекарски контрол.


Кога се подозира наличие на кисти в гърдата

  • Киста в гърдата може да се предполага при наличие на следващите признаци:
  • В гърдите се напипва кръгло еластично образувание (ако размерът на кистата е от големите)
  • Образуванието нараства, като остава кръгло и еластично.
  • Появява се нетипична болезненост на гърдите през втората половина на цикъла.Тъй като кистите могат да се израждат в злокачествена форма или да загноят при установяването им се налага консултация с мамолог. 
 

 

В кабинета на специалиста
Лекарят прави оглед, ехографско и рентгеново изследване на млечните жлези. При последните се установява наличие на кисти дори в малки размери. Назначават се хормонални изследвания. 


При наличието на големи кисти се извършва биопсия – изтегля се течност от кистата. Изследва се клетъчният състав на течността, търси се наличие на атипични (ракови) клетки.


Провежда се гинекологичен преглед, за евентуалното установяване на заболявания – възпалителни процеси и други. 


Лечение
Множествените кисти се лекуват като мастопатия – заболяване, причинено от хормонален дисбаланс. Лечението се свежда до нормализиране на нивата на хормоните, на заболяванията на женските полови органи и други.


При единична голяма киста чрез пункция се извежда цялото съдържание на кистата. При това стените на кистата се слепват, което предотвратява повторно й напълване.  


В редки случаи на същото място се развива нова киста. След 2-3 пункции на едно й също място се препоръчва отделяне на кистата по оперативен път.


Операция се предприема и при подозрения за израждане на кистата в злокачествено образувание.


При всички случаи взетият материалът се изследва лабораторно.


Още по темата:


реклама  
Коментари (18)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

valentina     2013-05-27 11:13:10
na men su6to mi otkrixa kista fevruari mes.tazi god.i mi predpisaxa samo 1 mexlem s koito da se maja nqkolko mes.i da xodq na proverka 4ak sled 3 mes.xodix oba4e ne mi e minalo i kazaxa da prodaljavam da se maja a bolkata ne minava i nz kakvo da pravq dai te mi savet
vladq spasova     2012-12-16 11:01:13
otkrixa mi kista na gardata 6e mi praviat pynksia i mnogo mi e strax
vladq spasova     2012-12-16 10:59:44
otkrixa mi kista na gardata 6e mi praviat pynksia i mnogo mi e strax
valrin@mel.bg     2012-07-08 22:25:48
тези кисти в гърдите имат с връзка със забременяването могат ли да бъдат пречка
valrin@mel.bg     2012-07-08 22:21:06
някаква препоръка за специалист
18 намерени, страница 1 от общо 4  1   2   3   4   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата
Как да се отървем от неприятното акне?

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Някои факти за хормоните в женското тяло
Някои факти за хормоните в женското тяло
Цистит - при кого и кога има по-голям риск
Цистит - при кого и кога има по-голям риск
10 храни за сексуална мощ
10 храни за сексуална мощ
13 фактора, които убиват желанието за секс
13 фактора, които убиват желанието за секс
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising