ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как половите хормони въздействат на мозъка?

Puls.bg   |   13 април 2010   |   Коментари 3
   
   
Как половите хормони въздействат на мозъка?

Действието на половите хормони върху мозъка се основава на класическия геномен механизъм – активиране на вътрешноклетъчните рецептори, които от своя страна активират траскрипция на специфичните гени.


Механизмът на въздействие на половите хормони е по-продължителен и по-бавен, в сравнение с пептидните хормони. Половите хормони моделират синтеза, отделянето и метаболизма на невроактивните медиатри и рецепторите към тях. Осъществяват и „бърза връзка“ с централната нервна система (ЦНС), като повлияват възбудимостта на невроните и синапсите като се свързват с  рецепторите на мембраните. Именно изучаването на този негеномен механизъм на влияние на естрогените през мембранните рецептори, както и изучаването на втория тип естрогенни рецептори, позволява да се разбере необяснимото преди  действие на естрогените.


Половите хормони влияят на невроните чрез специфични рецептори в ядрата и мембраните на клетките. Въздействат и непряко като стимулират синтеза на невротрансмитерите и фактори, които действат върху развитието и функциите на другите клетки. Така половите хормони подпомагат продължителността на живот и развитието на невроните, с които са в контакт.


От половите хормони зависи количеството дендрити и тяхното разклоняване в неврона, както и броят на синаптичните връзки между невроните.


Половите хормони влияят на образуването на синапсите в тези области на ЦНС, които взимат участие в регулирането на репродуктивната функция и синтеза на хормоните от хипофизата. 


Влияят на образуването на връзките между невроните в хипокампа и в мозъчната кора.


Въздействат на клетките на мозъка чрез полипептидни невротрофични фактори – на растежа.


Половите хормони въздействат и на глиалните клетки. Имат влияние върху миелинизацията, олигодендроцитите и Швановите клетки.  


Ето защо може да се каже,че половите хормони регулират пластичността на нервната тъкан и я подхранват (играят ролята на трофичен фактор).


Половите хормони и невроактивните трансмитери
Основните невротрасмитери, на които влияят половите хормони са: норадреналин, допамин, ацетилхолин, серотонин, аминомаслена киселина, мелатонин, както и на следните невропептиди: опиоидни пептиди, невропептид V, галанин, кортикотропин, рилизинг-хормон, ГнРГ.


Половите хормони влияят на активността на системата на норадренерин и допамин в хипоталамуса и екстрапирамидната система, които регулират двигателната активност и поведението на човека.


След прием на естрогени се наблюдава понижен синтез на норадреналин в хипоталамуса и повишена активност на допаминовите неврони, както и повишен синтез на допамин.


Прогестеронът понижава ефекта на естрогените върху адренергичните неврони на епифизата.


Естрогените, прогестероните и комбинация им имат положително въздействие за образуването на серотонин.


Има ендорфини, които влияят на поведението, предизвикват аналгезия, участват в терморегулацията и имат невроендокринни свойства.


В постклимактериума и при овариектомия нивото на ендорфини намалява, което води до поява на „топли вълни“, повишено потене, промени в настроението и нарушения в усещането за болка.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

специално за Валя     2010-04-30 12:52:05
http://www.puls.bg/health/sex/news_2300.html
нели     2010-04-13 22:28:35
Ето сега разбрах, защо байовците след определена възраст за нищо не стават. щото нали мислят с онази си глава, пък тя (зарад хормоните, де) след определена възраст просто НЕ СТАВА.
Валя от Бозава слатина     2010-04-13 22:22:25
Извинете, а къде остана частта от статията, описваща влиянието на тестостерона върху мозъчната дейност и евентуалната простатотомия или както там се нарича върху същата. Или сайтчето се финансира/манипулира от чичовци, на които им е изгодно да се пише и говори камо за женския, но не и за мъжкия климактериум. Проблемите с който, прочее, започват май доста по-рано от женския, някъде към 40-те започва да не ви става, а чичовци!?! Хь хь.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
6 факта за тестостерона
6 факта за тестостерона
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising