ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как половите хормони въздействат на мозъка?

Puls.bg   |   13 април 2010   |   Коментари 3
   
   
Как половите хормони въздействат на мозъка?

Действието на половите хормони върху мозъка се основава на класическия геномен механизъм – активиране на вътрешноклетъчните рецептори, които от своя страна активират траскрипция на специфичните гени.


Механизмът на въздействие на половите хормони е по-продължителен и по-бавен, в сравнение с пептидните хормони. Половите хормони моделират синтеза, отделянето и метаболизма на невроактивните медиатри и рецепторите към тях. Осъществяват и „бърза връзка“ с централната нервна система (ЦНС), като повлияват възбудимостта на невроните и синапсите като се свързват с  рецепторите на мембраните. Именно изучаването на този негеномен механизъм на влияние на естрогените през мембранните рецептори, както и изучаването на втория тип естрогенни рецептори, позволява да се разбере необяснимото преди  действие на естрогените.


Половите хормони влияят на невроните чрез специфични рецептори в ядрата и мембраните на клетките. Въздействат и непряко като стимулират синтеза на невротрансмитерите и фактори, които действат върху развитието и функциите на другите клетки. Така половите хормони подпомагат продължителността на живот и развитието на невроните, с които са в контакт.


От половите хормони зависи количеството дендрити и тяхното разклоняване в неврона, както и броят на синаптичните връзки между невроните.


Половите хормони влияят на образуването на синапсите в тези области на ЦНС, които взимат участие в регулирането на репродуктивната функция и синтеза на хормоните от хипофизата. 


Влияят на образуването на връзките между невроните в хипокампа и в мозъчната кора.


Въздействат на клетките на мозъка чрез полипептидни невротрофични фактори – на растежа.


Половите хормони въздействат и на глиалните клетки. Имат влияние върху миелинизацията, олигодендроцитите и Швановите клетки.  


Ето защо може да се каже,че половите хормони регулират пластичността на нервната тъкан и я подхранват (играят ролята на трофичен фактор).


Половите хормони и невроактивните трансмитери
Основните невротрасмитери, на които влияят половите хормони са: норадреналин, допамин, ацетилхолин, серотонин, аминомаслена киселина, мелатонин, както и на следните невропептиди: опиоидни пептиди, невропептид V, галанин, кортикотропин, рилизинг-хормон, ГнРГ.


Половите хормони влияят на активността на системата на норадренерин и допамин в хипоталамуса и екстрапирамидната система, които регулират двигателната активност и поведението на човека.


След прием на естрогени се наблюдава понижен синтез на норадреналин в хипоталамуса и повишена активност на допаминовите неврони, както и повишен синтез на допамин.


Прогестеронът понижава ефекта на естрогените върху адренергичните неврони на епифизата.


Естрогените, прогестероните и комбинация им имат положително въздействие за образуването на серотонин.


Има ендорфини, които влияят на поведението, предизвикват аналгезия, участват в терморегулацията и имат невроендокринни свойства.


В постклимактериума и при овариектомия нивото на ендорфини намалява, което води до поява на „топли вълни“, повишено потене, промени в настроението и нарушения в усещането за болка.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

специално за Валя     2010-04-30 12:52:05
http://www.puls.bg/health/sex/news_2300.html
нели     2010-04-13 22:28:35
Ето сега разбрах, защо байовците след определена възраст за нищо не стават. щото нали мислят с онази си глава, пък тя (зарад хормоните, де) след определена възраст просто НЕ СТАВА.
Валя от Бозава слатина     2010-04-13 22:22:25
Извинете, а къде остана частта от статията, описваща влиянието на тестостерона върху мозъчната дейност и евентуалната простатотомия или както там се нарича върху същата. Или сайтчето се финансира/манипулира от чичовци, на които им е изгодно да се пише и говори камо за женския, но не и за мъжкия климактериум. Проблемите с който, прочее, започват май доста по-рано от женския, някъде към 40-те започва да не ви става, а чичовци!?! Хь хь.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter