ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Биологичен часовник при жените – какво означава това?

Puls.bg   |   31 март 2010   |   Коментари 5
   
   
Биологичен часовник при жените – какво означава това?

С раждането в яйчниците на момичето се намират около 450 000 яйцеклетки. След началото на менструацията, всеки месец последователно от единия или другия яйчник се развива по една яйцеклетка, която може да бъде оплодена. Този процес продължава до настъпване на менопаузата, като реално много малка част от заложени яйцеклетки се развиват и стигат до зрялост, а единици от тях дават началото на нов живот. Останалите отмират с възрастта.
 


Началото на климактериума започва, когато нивата на синтезираните в женския организъм фоликулостимулиращ хормон  FSH и Инхибин В започнат да намаляват. И двата хормона се измерват в началото на менструалния цикъл, между 2 и 5-ия ден, независимо от това дали кръвотечението е спряло или продължава. В този период при прилагане на терапия с гонадотропини се наблюдава нарастваща резистентност (лош отговор) на яйчниците към стимулацията.
 


Все по-често започват да се появяват симптоми като „топли вълни“, влагалищна сухота и емоционална нестабилност, симптоми, които с навлизането в климакса се изострят и задълбочават.
 


До известна степен възрастта, в която една жена навлиза в менопауза е наследствено обусловена. Но фактори като вредно въздействие на околната среда, среща с токсини, радиация, системни заболявания, патологични изменения в малкия таз, хирургични интервенции, които накърняват репродуктивните органи, както и други изменения в организма, водещи до хормонални изменения, свързани с репродуктивната функция, влияят на срока й.Нормално е преклимаксът при жената да настъпи във възрастта 45-49 години, а менопаузата между 49-52 години.Качеството на яйцеклетките прогресивно се влошава след 35-годишна възраст, вследствие на физиологичното остаряване на организма, при което се отделят  яйцеклетки с абнормален брой на хромозомите. Важно е да се отбележи, че при младите жени също се наблюдава образуване на абнормални яйцеклетки, но докато при тях тази вероятност е 60 %, при жените на 40-годишна възраст е около 80 %, при 45-годишните - 85 – 90 %.
 

 


При евентуално оплождане на яйцеклетка с абнормален набор хромозоми се развива анеуплоид. Част от анеуплоидите стигат до бластоцит, който се вгнездява в маточната лигавица. Това носи следващите рискове. В повечето случаи бременността се губи в ранните срокове, без дори жената да разбере за наличието й. Малка част от тях достигнат до по-късна бременност. Новородените са с вродени дефекти, например Тризомия 21.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (5)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Силвия     2010-04-11 03:09:59
Не забравяйте, че докторите пишат най-често за проблемите, защото при тях отиват само жени с оплаквания. Но това не е норма. Имам две деца, но и при двете бременности не съм повръщала въобще и се чувствах чудесно! На 50 съм, но нямам никакви топли или горещио вълни, емоционална нестабилност или безсъние... Така че не е задължително да са"гадни" годините преди климактериума, както не е задължително да имаш възпалени яйчници. Аз за пръв път боледувах от такова възпаление преди година. Нищо не е опасно, щом се чувстваш добре - състоянието на здраве не е еднакво при всеки.
Бъдете щастливи и по-малко се тревожете за здравето!
madama     2010-04-08 17:58:59
Аз пък съм доволна ,че след години мъчения-възпалени яйчници,проблеми с матката,течения,най-после ми премахнаха всичко на 42-43 год.Още не съм се сбръчкала,но наистина кожата ми поизсъхна,и не вс.път имам добро овлажняване.Но не преживях гадните год.преди климактериума,защото са ми разправяли ,че и до 10 год.се чувствали зле,изнервяне,вълни и т.н.А за секса -той е в главата,когато имаш добър партньор,овлажняването е налице !
juuri     2010-04-07 02:45:13
На мен като ми е дошъл на 10, значи ли че ще си отиде като съм на 40,т.е. колкото по-рано дойде,толкова и по-рано да си тръгне?Ако може някой да ми разясни :(
Жана     2010-03-31 23:47:14
Жена, ти в ред ли си?! Опасно ли било! Ще ме умориш от смях!!! Кога спре цикълът, се сбабичосваш за норматив!!! Благодари се, че го имаш!!! :)))))))))))
аn     2010-03-31 23:23:43
az sum na 54 g. i o6te imam cikyl.Tova opasno li e?
5 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter