ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

От щитовидната жлеза също зависи репродуктивната способност (І част)

Puls.bg   |   17 февруари 2010   |   Коментари 1
   
   
От щитовидната жлеза също зависи репродуктивната способност (І част)

Ръстът на заболяванията на щитовидната жлеза постоянно нараства през последните десетилетия. Това се дължи както на всеобщото консумиране на продукти бедни на йод, така и на нарастващото екологично и радиационно замърсяване.
 

Нарушенията във функциите на щитовидната жлеза се срещат много по-често при жените, отколкото при мъжете. За съжаление, дори субклиничните форми на тиреоидна патология влияят на репродуктивните способности. Нарушенията във функционирането на щитовидната жлеза оказват влияние на дейността на яйчниците и на менструалния цикъл при жената, съответно и на способността за зачеване и успешна бременност.
Недиагностицираните и нелекувани състояния могат да  навредят на развитието на плода и състоянието на новороденото.

 

Щитовидната жлеза е една от големите жлези в ендокринната система. Теглото и при възрастен човек е средно 20-30 грама.

 

Местоживеенето има отношение към големината на щитовидната жлеза, в йододефицитни райони този орган при населението е уголемен.
 

 

Щитовидната жлеза се намира на предната страната на шията. Състои се от два дяла и тесен провлак между тях.
 

Щитовидната жлеза е покрита с капсула, от която навътре се образуват  преградки от съединителна тъкан, разделящи я на делчета. 
 

Основната структурна единица на жлезата е фоликулът. Той има специфична структура от клетки и е изпълнен с колоид – желеподобно вещество. От фоликула тръгват множество кръвоности и лимфни съдове. Между фоликулите се намират малки клетъчни струпвания – интерфоликуларни острови.
 

Фоликулите синтезират йодосъдържащите хормони тироксин Т4 и трийодтиронин Т3, а интерфоликуларните острови – тирокалцитонин, който не съдържа йод.
 

Йодът и аминокиселината тирозин са основните участници в образуването на йодосъдържащите тиреоидни хормони.
 

 

Функциите на щитовидната жлеза се регулират от централната нервна система с помощта на тиреотропин-рилизинг и тиреотропен хормон (TTХ или TSH).
 

Нормалните стойности на тиреоидните хормони са условие за хармонично функциониране на организма. Те влияят на метаболитните процеси, образуването на тъкани и диференциацията им, стимулират синтеза на белтъчини, половото развитие, менструалния цикъл и овулацията. 


 

Хипо – и хипертиреозата водят до ановулация, нарушение на меструалния цикъл и инфертилитет.
При настъпване на бременност на фона на хипотиреоза е възможно да се развият състояния като анемия, гестоза, отлепване на плацентата, следродилни кръвотечения, нарушения на сърдечно-съдовата система.
При хипертиреозата функции на щитовидната жлеза нараства рискът от спонтанен аборт, раждане на дете с ниско тегло и пороци в развитието.


Автоимунният тиреодит е заболяване, при което вследствие на патологични имунни реакции организмът продуцира автоантитела към тъканите на щитовидната жлеза и нарушава синтеза на хормони.

 

Втора част на материала


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Мая Велчева     2011-10-28 22:06:01
Искам да кажа че всичко е до късмет.С понижена функция на щитовидната жлеза съм и не ми попречи за износването и раждането на 7годишната ми дъщеричка.Роди се след термина 4дни с много хубаво тегло и на нея и няма нищо много е умна и жизнена .Пожелавам на всички майки много късмет.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter