ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Рак на маточната шийка - рисковите фактори (ІІ част)

Puls.bg   |   21 януари 2010   |   Коментари 5
   
   
Рак на маточната шийка - рисковите фактори (ІІ част)

Първа част на материала

 

Хламидия. Хламидията е относително често срещан микроорганизъм, който нанася трайни вреди на женската репродуктивна система. Предава се по полов път. Както инфекцията с папилома вируси, така и тази с хламидия може да премине безсимптомно. Наличието им се установява чрез лабораторно изследване на секрет от маточната шийка. Хламидията увеличава риска от развитие на рак на маточната шийка при среща с папилома вирусите.

Противозачатъчни таблетки. Продължителният прием на противозачатъчните таблетки, над 5 години, повишава риска от развитие на рак на маточната шийка. При прием в продължение на 10 и повече години рискът скача 4 пъти.

Наследственост. Рискът е повишен при наличие на случаи на заболяване от рак на маточната шийка в семейството (майка, сестра).

Слаба имунна система. Една от основните функции на имунната система е да унищожава образувалите се в организма ракови клетки. Неправилното хранене, недостатъчната консумация на плодове и зеленчуци отслабват естествената защита на организма, включително и към променените собствени клетки. Опасни са както оскъдното хранене, така и системното прехранване с нездравословни храни. Рискови фактори са и хронични и ендокринни заболявания, затлъстяване, диабет и др.

Тютюнопушене. При пушенето се образуват канцерогенни вещества, които увреждат ДНК на клетките и на маточната шийка. Пушачките два пъти по-често са засегнати от заболяването. Канцерогените, които се поемат с цигарения дим чрез кръвопотока се разпространяват в организма. При изследване са открити и в лигавицата на маточната шийка. Попаднали там те увреждат клетките на маточната шийка, което може да доведе до нежелани процеси.


Как може да се предотврати ракът на маточната шийка?
Два са начините. Чрез профилактика на предраковите състояния и тяхното навременно откриване и лечение, преди да се превърнат в раково заболяване.


Профилактиката

  • Избягване на рисковите фактори: предпазване от заразяване с папилома вируси – избягване на случайни сексуални контакти, включително и във възрастта на пубертета, ограничаване на сексуалните партньори, включително избягване на сексуални контакти с партньор, който води безразборен полов живот. Имайте предвид, че презервативът не може да защити напълно от заразяване с папилома вируси, тъй като те могат да се предадат при контакт с кожата. Симптомите могат да се появят години след заразяването.
  • Навременно откриване на наличието на папилома вируси и предракови състояния. Предприемане на адекватно лечение срещу раково заболяване.Препоръки за ранно откриване на рака на маточната шийка
Специализираните прегледи и изследвания за профилактика на рака на маточната шийка започват 3 години след началото на половия живот или с навършването на 21-годишна възраст. Скринингът се прави всяка година.

Жените с папилома вирус, слаба имунна система след трансплантация, химио- или лъчетератия, продължителен прием на хормонални таблетки не бива да пропускат преглед.


Не е достатъчно да се направи само гинекологичен преглед на маточната шийка. Необходимо е изследване на цитонамазка. Материал за изследване се взима преди началото на прегледа на органите в малкия таз, в първите чисти дни след края на менструалното кървене.

Колпоскопията е директен оглед на тъканите, покриващи маточната шийка с колпоскоп за откриване на изменени участъци.

Биопсия се извършва при откриване на съмнителни участъци.


Лечение
При определянето на метод за лечение на предраковото изменение се взима предвид обхвата му. Отчита се и мястото му, тип рак, възраст на пациентката, общо здравословно състояние и желание за потомство. 

При ранен стадий на рак на маточната шийка (карцинома in situ) се използва криохирургия, лазерна хирургия, конизация. При показания се извършва хистеректомия (операция, при която се отделя и матката). Когато процесът е в напреднал стадий и е разпространен се отделят и прилежащите лимфни възли. Прилага се лъче- и химиотерапия.

При пациенти с 0, I и II стадий на рак на маточната шийка преживяемостта е 65-95 %. Процентът е по-висок, колкото по-ранен е стадият.

Преживяемостта при болни от ІІІ и ІV стадии е между 20 и 50 %.


 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (5)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

оги     2012-08-09 23:35:35
искам да попитам за колко време от началото на болеста се нарича ранен стадий
LEILA     2010-01-30 00:09:25
ако HPV-теста даде само 1 високо-рисков вирус(тип16) , е ли това предпоставка за развитие на рак на шийката на матката?резултатът от хистологията е умерена дисплазия- лечението какво е?
do emil     2010-01-28 09:16:41
При всички случаи състоянието трябва да се лекува. Планиране на бременност се предприема след излекуването. Намерете компетентен специалист в областта и действайте. Успех!
emil stoianov     2010-01-27 23:21:19
moiatga priatelka ima ranicha na shiikata na matkata.hodihme na ginekolo i lekaria kaza she moje dase ograishi granicite na ranishkata samo shrez obgariane na rani4kata lekaria se samniava 4e manipulaciata moje dane pomogne poneje e bila s sravnitelno golemi razmeri-kolkoto 2st.mojeli dase premahne bez operacia ili da pomogne samo obgarianeto dali sexsualnia akt pre4i na ozdraviavaneto.ako se naloji operacia riskovano li e za zabremeniavaneto?
Doc.S.Ivanov,onkoginekolog     2010-01-25 12:49:23
Katedrata ima goljam opit v profilaktikata i lecenieto na predrakovite i rakovite lezii na shiikata na matkata.Ot specializacijata mi v Germania,USA i Australia imam prakticeski opit i v prilaganeto na vaksinite protiv predraka i raka na shiikata na matkata.Mogat da badat konsultirani pacientki i trudni kazusi.S uvazhenie:
Doc.Ivanov,Rakovoditel Katedra po AG-gr.Varna
5 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter