ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сексуалният акт: въпрос на социална интелигентност

Puls.bg   |   12 септември 2018   |   Коментари 1
   
   
Сексуалният акт: въпрос на социална интелигентност

Източник: iStockphoto

Какво представлява оргазмът?

 

Оргазмът е едно от най-интензивните удоволствия, постижими за даден организъм, но неговите механизми остават слабо разбрани. Въпреки това нека видим какво все пак знаем за него. Обикновено, но не винаги, оргазмът е резултат от ритмично стимулиране на части от тялото с високи концентрации на сензорни рецептори. Стимулирането често се постига чрез физическа манипулация на гениталите (понякога и на други части от тялото) или като резултат от интеракцията между тяло и тяло, или като резултат от интеракцията с вибротактилни механични устройства. 

 

Сексуалният акт: въпрос на моторика, но и не само

 

Оптималното сексуално взаимодействие не се основава единствено на движения, но и на гласови сигнали, както и на фини модели на емоционално изразяване. Колкото повече променливи трябва да бъдат интегрирани в сексуалния акт, толкова по-трудна става интеграцията и съответно толкова повече контрол се изисква от нервната система. На феноменологично ниво, оргазмът също е сложен процес, доколкото изисква мозъкът да събере в кохерентен поток от изживявания редица тактилни, визуални, слухови, обонятелни и вкусови сигнали. 

 

Ясно е, че поне в някаква степен ритмичната стимулация улеснява сексуалното удоволствие и че твърде неравномерният ритъм може да го прекъсне или забави. Освен това прекалено предсказуемият модел може да доведе до привикване. Човешкото сексуално представяне в този смисъл зависи до голяма степен както от способността да се превключва между различни режими и да се въвеждат нови форми на стимулация, така и от способността да се нацели най-доброто време за тези промени. По този начин сексуалните взаимодействия могат да се превърнат в индикатор както за сензомоторните способности на партньорите, така и за тяхната социална интелигентност

 

 

Жените изпитват по-рядко оргазъм в сравнение с мъжете

 

Специалисти от Института за изследване на секса, половете и репродукцията „Кинси“ са провели анализ, според който 75% от мъжете съобщават, че винаги достигат до оргазъм по време на полов акт. В сравнение с тях, само 29% от жените посочват, че винаги изпитват оргазъм. Една трета от тях посочват, че стигат до оргазъм с допълнително стимулиране (например с вибратор). Не на последно място, около 10% от жените в изследването споделят, че не изпитват оргазъм при никакви обстоятелства.

 

Сексът и съвременната култура

 

Според други данни, т.нар. „милениали“ (родените през 80-те и 90-те години) правят секс значително по-малко от всяко друго поколение от 20-те години на миналия век насам. През 2016 г. Pokemon Go (безплатна игра за мобилни устройства) беше посочена като по-популярна от Tinder (мобилно приложение за запознанства). Съчетавайки това с лесния достъп до онлайн порно и склонността на младите да живеят по-дълго под покрива на родителите си, горното твърдение придобива все повече смисъл. Въпреки че поне на теория онлайн приложенията за запознанства би трябвало да помагат на младите в намирането на сексуални партньори и съответно в придобиването на опит, технологиите всъщност имат обратен ефект: колкото повече време се прекарва онлайн, толкова по-редки са реалните интеракции. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

,,,,     2018-09-13 00:20:39
niama i sumnenie , 4e purvo se izhojda ot samata li4nost , intelekt , a posle se gleda i sredata v koiato se dviji , za da se predpolaga kakvo 6te e povedenieto i da se predvidi eventualno razvitie na otno6enia. ina4e vsi4ko ostanalo e jiva agresia uvrhu 4uvstva i du6evnost.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter