ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Най-склонни към развод са жените имали връзка само с един друг мъж преди брака

Puls.bg   |   12 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Най-склонни към развод са жените имали връзка само с един друг мъж преди брака

Източник: iStockphoto

Когато става въпрос за секс преди брака, всеобщото мнение е, че колкото по-малка е бил броят на партньорите преди венчилото, толкова по-добре. Но това може да не е точно така...

 

Нови изследвания показват, че жените, които имат точно двама сексуални партньори (включително бъдещия им съпруг), са по-склонни да се разведат впоследствие, отколкото тези, които са били девствени или са имали повече от двама партньори.

 

Въпреки че не е ясно каква точно е причината за този резултат, специалистите са на мнение, че жените, които имат точно двама сексуални партньори, са по-склонни да сравняват съпруга си с миналия любовник. 

 

„Накратко: ако искат да имат база за сравнение със съпруга си, по-добре е да са имали повече от един партньор", казва Николас Волфингер, професор в катедра "Семейни и потребителски изследвания" в Университета в Юта.

 

Промяна на сексуалните нрави

Исторически погледнато, колкото повече сексуални партньори е имала една жена преди брака, толкова по-високи са шансовете ѝ за развод. Но сексуалните нрави са се променили драматично през изминалия век. Днешните млади хора имат по-богата сексуален опит, отколкото хората, родени преди 1950 г. Около 21% от жените, омъжени през 70-те години, не са имали предишни сексуални партньори, докато само 5% от тези, сключили брак през 2010 г., са били девствени.

 

За да види дали промените в отношението към предбрачния секс са засегнали риска от развод, Волфингер е разгледал данните от три вълни от Националното изследване за семеен растеж, брака и сексуалното поведение. Той е събран през 2002 г., между 2006 и 2010 г., а между 2011 и 2013 г.

 

 

Девственост и стабилност

Все пак, проучването е установило, че по-големият брой сексуални партньори, е свързано с намалена семейна стабилност. Жените, които се омъжват девствени, са по-малко склонни да се разведат от тези, имали голям брой партньори преди брака. Тези обаче, които са съобщили, че са имали точно двама сексуални партньори, са показали най-висок процент от риск за развод. Тези резултати са базирани на данните от петгодишно изскедване върху семеен растеж, бракоразводни дела и промяна на сексуалното поведение през годините.

 

Например през 80-те години около 28% от тези бракове (в които жената е спала с двама мъже) са се разпаднали в рамките на пет години. За сравнение -18% при жените с повече от 10 сексуални партньори.

 

Може би не е изненада, че големият брой сексуални партньори преди брака увеличава риска от развод, по-неочаквано е, че това важи само за последните години.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter