ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сифилис и гонорея с 20% повече от 2016

Puls.bg   |   07 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
Сифилис и гонорея с 20% повече от 2016

Източник: iStockphoto

20% увеличение на случаите на сифилис и 22% увеличение на тези с гонореята в сравнение с 2016 г., показват новите данни на Public Health England.

 

Диагнозите на полово предаваните инфекции в Обединетото кралство остават непроменени като цяло, съобщава се относително същият брой като предходната година. Британските специалисти по здравеопазването изразяват загриженост относно спадането на теста за хламидиите. Въздействието на полово предаваните болести остава най-голямо при младите хора на възраст между 15 и 24 години, като сред най-изложените на риск са хората с различна от традиционната ориентация.

 

Хламидията остава най-разпространената болест, която представлява повече от 200 000 случая през изминалата година - почти половината (48%) от всички нови диагнози на полово предаваните инфекции през 2017 г. Тестването в специализираните клиники за полово предаваните заболявания е намаляло с 61% от 2015 г., което според експертите може да означава свиване на ресурсите. Това обаче може да отразява и увеличаването на използването на комплекти за тестване вкъщи - и наличието на тестване в други условия.

 

Повече от 7000 случая на сифилис и почти 46 000 случая на гонорея са съобщени на общественото здравеопазване във Великобритания през 2017 г. Нарастването на сифилиса следва 10-годишна тенденция, като три четвърти от новите диагнози са при хомо- и бисексуалните. Експертите изразяват загриженост относно възхода на гонореята и заплахата от супергонорея - рядък, но възникващ щам, който е устойчив на рутинно лечение на наркотици.

 

През март първият случай на супергонорея на Острова бе открит на мъж, за когото се смята, че се е заразил с инфекцията чрез полов контакт в чужбина - в Югоизточна Азия. Впоследствие в Австралия са открити два "подобни" случая, което предполага, че супергонореята може да стане по-разпространена в бъдеще.

 

Междувременно значително намалява честотата на гениталните брадавици - с 90% спрямо 2009 г. - благодарение на широкото разпространение на ваксината срещу човешки папиломен вирус при момичета на възраст от 12-13 години. През декември миналата година Public Health England стартира сексуална здравна кампания, насочена към популяризиране на употребата на презервативи сред младите хора.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter