ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо мъжете заспиват по-бързо след секс?

Puls.bg   |   06 юни 2018   |   Коментари 1
   
   
Защо мъжете заспиват по-бързо след секс?

Източник: iStockphoto

Връзката между секса и съня може да изглежда особено смущаваща за жените. Факт е, че независимо по кое време на деня правят секс и колко страстен е той, те почти винаги се оказват последният буден партньор в леглото. Склонността на мъжете да заспиват притеснително бързо след секс е добре познат феномен, а проучване на Ню Йоркския университет търси подлежащите причини за появата му. Проучването е част от специална програма на университета за разясняване на междуполовите различия по отношение на секса.

 

Едно от основните изисквания за постигане на пълноценен оргазъм по време на секс е превъзмогването на тревогите и психическото напрежение. Постигането на такова състояние може да обясни склонността към бързо заспиване след секс, но не можe да разясни причините за междуполовите различия. За да ги установят, американските учени се налага да задълбаят още малко и да достигнат до биохимичните особености на оргазма.

 

Установяват, че по време на еякулация в мъжкия мозък се отделя коктейл от биоактивни вещества, включващ норадреналин, серотонин, окситоцин, вазопресин, азотен оксид и един ключов хормон – пролактин. Точно той е отговорен за усещането за сексуално задоволство и, уви, за появата на силна сънливост.

 

Нивата на пролактин принципно се увеличават вечер като средство за улесняване на заспиването и поддържане на съня. Затова свръхпроизводството на пролактин при мъжете по време на оргазъм предполага силната зависимост между секса и бързото заспиване след това.

 

Стимулиращ ефект върху съня имат и някои от другите вещества, синтезирани по време на оргазъм при мъжете – вазопресинът и окситоцинът. Тяхната секреция е тясно свързана с тази на мелатонина хормонът на съня.

 

 

Учените предполагат, че за следсексуалната сънливост при мъжете има и еволюционно наложени причини. Известно е, че мъжете могат да постигат поредица от оргазми в кратък период от време, стига да позволят на организма да се възстановява между тях. Счита се, че бързото заспиване след секс е естествено наложен гарант, че мъжът ще успее максимално бързо да се възстанови, за да може отново да удовлетвори своя сексуален нагон. Ако се приеме, че сдобиването с потомство е основна еволюционна цел на човека, то максимално бързото навлизане във форма за нов сексуален контакт е оптималното средство за постигането й.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Гоце     2018-06-06 18:46:04
Как няма да заспиват бързо, след като хууууубавичко са изпразнили дисагите? А още по- бързо заспиваш,когато ти изсмучат лимоните.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter