ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Алергия към сперма - как се отразява на секса?

Puls.bg   |   30 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Алергия към сперма - как се отразява на секса?

Източник: iStockphoto

С всяка година броят на хората с някаква форма на алергия нараства с около 3% и само за последните години е нараснал повече от двойно. Очевидно, алергиите са често срещан феномен, но каква част от случаите се падат на един много специфичен тип – алергията към сперма? Оказва се, че състоянието се среща рядко, но носи своите специфични особености и най-вече – дискомфорт.

 

Алергия към сперма се установява по-често сред жените и е причина за някои много неприятни сексуални смущения. Алергичната реакция се отключва от специфични протеини в семенната течност на мъжа, на каквито тя е много богата. При жени с алергии към сперма всеки необезопасен сексуален контакт потенциално завършва с раздразнение, оток, сърбеж, парене и други проблеми с лигавицата на влагалището, провокиращи физически и естетически дискомфорт.

 

Тези отчетливи прояви са характерни и за класическите вагинални инфекции, причинени от бактерии или гъбички. За разграничаването им е важно да се проследи дали оплакванията се появяват винаги след сексуален контакт, или само след секс без презерватив. Ако са налице само след обезопасен сексуален контакт, по-вероятно е причината да е вагинална инфекция. Ако презервативът предпазва от появата им, много вероятно е причината да е именно алергията към сперма.

 

Алергията към сперма се характеризира с една интересна особеност. Възможно е дадена жена да проявява признаци на алергия само към спермата на даден свой партньор, поради специфични особености на протеините в състава й. При всички случаи обаче няма установена връзка между алергията към сперма и фертилността на жената. Дори при сериозна алергична нагласа, възможностите на жената да зачене и роди здраво дете остават незасегнати.

 

 

Няма категорични данни на какво може да се дължи развитието на алергия към сперма. Знае се обаче, че тя в някои случаи се проявява спонтанно, дори в по-зряла възраст, именно поради специфични особености на състава на семенната течност при отделните мъже – даден партньор да една жена може да не води до поява на алергични реакции, а друг – да ги провокира всеки път след сексуален контакт.

 

Прилагат се различни методи за овладяване на алергията към сперма. Според експертите е напълно възможно алергичната нагласа на всяка жена да се изживее и проявите на алергия към спермата на даден партньор да отшумят напълно с времето. Ако това не стане, следва да се потърси по-сериозна помощ от алерголог за справяне с деликатния проблем.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter