ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Колко калории гори сексът?

Puls.bg   |   23 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Колко калории гори сексът?

Източник: iStockphoto

Мислейки си за физически дейности, които ефективно горят голямо количество калории, се сещаме за бягането, плуването, колоезденето. Реално ли е да поставяме и секса сред тях? Уви – не съвсем.

 

Противно на разпространеното схващане, да се поставя сексът сред енергоемките физически натоварвания е преувеличено. Той наистина раздвижва кръвта, но разходът на калории, до който води, не е толкова висок, колкото се твърди.

 

Установяването на приблизителния калориен разход по време на секс е било цел на редица проучвания, проследяващи хиляди мъже и жени. Част от тези проучвания директно сравняват средния разход на калории за единица време при хора, практикуващи разнообразни физически дейности. Конкретните данни сочат, че сексът не гори калории колкото сериозните или дори колкото средно натоварващите тренировъчни упражнения. Установеният разход на калории по време на секс обаче е подобаващ и заслужава да му се обърне съответното внимание.

 

При скорошно проучване се установява, че сексът гори приблизително същия брой калории, колкото изгаря ходенето пеш при средно темпо – с около 5 км/ч. За един час секс мъж с тегло 75-80 кг може да изгори около 210 килокалории, т.е около 3,5 ккал на минута. Това е доста добро постижение, но тук се появява и една важна особеност. Учените установяват, че по време на секс такъв разход на калории може да се поддържа за едва няколко минути. Статистиката сочи, че средната продължителност на един пълноценен сексуален контакт е около 6 минути. Това ще рече, че за този период се изразходват не повече от 21 ккал.

 

 

За да се повиши калорийният разход по време на секс, може да се прилагат различни техники:

  • Да се търсят начини за удължаване на сексуалния контакт. Тук основният лимитиращ фактор е способността на мъжа да поддържа сексуалната си възбуда за по-дълго време и да постига по-трайна ерекция;
  • Да се подбират по-активни сексуални пози и да се редуват различни от тях и др.;
  • Да се поддържа тонусът на мускулатурата с други физически дейности, така че натоварването по време на секс да доведе до по-голям разход на енергия за възстановяването и укрепването й;

 

Сравнително задоволителният калориен разход на секса е фактор, който спокойно можем да добавим към останалите ползи от него. Доказано е, че сексът помага за снемане на стреса, стимулиране на кръвообращението, подобряване на сърдечната дейност и др. Макар да не може да разчитаме само на него като на основна форма на ежедневна физическа активност, ползите за подобряване контрола върху калорийния разход не може да се пренебрегнат.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter