ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сексът стимулира растежа на мозъка?

Антон Асенов   |   11 май 2018   |   Коментари 1
   
   
Сексът стимулира растежа на мозъка?

Източник: iStockphoto

Сексът носи знайни и незнайни ползи. Благодарение на данните от проучване на Принстънския университет вече можем да добавим още една към списъка на знайните ползи от секса. Според учените той подпомага растежа на мозъка и развитието на мозъчните функции. Освен това поддържащите редовен сексуален живот хора са по-малко податливи на тревоги и стрес.

 

Отдавна е доказано, че стресът и неприятните изживявания може да забавят растежа на нервните клетки в мозъка. Тези данни провокират учени от университета в Принстън, САЩ, да проверят дали е вярно и обратното, т.е. дали позитивните изживявания оказват пряко благоприятно влияние върху състоянието и дейността на мозъка. И това се оказва безспорен факт.

 

Учените отчитат, че любовните занимания и сексуалното общуване стимулират пролиферацията на клетките в хипокампуса – мозъчната структура, ангажирана с паметта, чиито неврони са най-чувствителни към негативния ефект от стреса и неприятните емоции. В допълнение се установява и изграждането на по-ефективна мрежа за сигнализация между тези неврони в мозъка. Така поддържането на активен сексуален живот гарантира не само по-пълноценно развитие на мозъчните структури, но и по-ефикасни връзки между тях.

 

Позитивният ефект на секса върху състоянието и дейността на мозъка се обяснява с хормоналните промени по време и след сексуално общуване. Учените установяват, че окситоцинът и другите хормони, отделяни по време на секс, от една страна потискат негативната роля на стресовите хормони върху мозъка, а от друга – упражняват директен позитивен ефект върху мозъчните неврони. Комбинираният ефект е предпоставка едновременно за подсигуряване максимално развит и оптимално функциониращ мозък. Счита се, че позитивният ефект е налице и при двата пола.

 

 

Данните от проучването добавят към досегашната информация за ползите от секса за физическото и емоционалното здраве на човека. Според учените тези данни може да послужат като основа, върху която да се разясни потенциалната роля на секса като средство за предотвратяване и превенция на определени невродегенеративни процеси. Напълно възможно е да се окаже, че сексът скоро ще бъде предписван като средство за профилактика и допълващо лечение на различни проблеми с паметта и когнитивните функции.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

малчо стоянов     2018-05-12 21:44:01
Струва ми се, че статията и "изследователите" по въпроса само "откриват Америка", която отдавна е открита. Даже и баба ми знаеше, че любовната игра с приятен на теб човек повишава настроението и активността на организма.НО!!! не само секс.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter