ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сексът стимулира растежа на мозъка?

Антон Асенов   |   11 май 2018   |   Коментари 1
   
   
Сексът стимулира растежа на мозъка?

Източник: iStockphoto

Сексът носи знайни и незнайни ползи. Благодарение на данните от проучване на Принстънския университет вече можем да добавим още една към списъка на знайните ползи от секса. Според учените той подпомага растежа на мозъка и развитието на мозъчните функции. Освен това поддържащите редовен сексуален живот хора са по-малко податливи на тревоги и стрес.

 

Отдавна е доказано, че стресът и неприятните изживявания може да забавят растежа на нервните клетки в мозъка. Тези данни провокират учени от университета в Принстън, САЩ, да проверят дали е вярно и обратното, т.е. дали позитивните изживявания оказват пряко благоприятно влияние върху състоянието и дейността на мозъка. И това се оказва безспорен факт.

 

Учените отчитат, че любовните занимания и сексуалното общуване стимулират пролиферацията на клетките в хипокампуса – мозъчната структура, ангажирана с паметта, чиито неврони са най-чувствителни към негативния ефект от стреса и неприятните емоции. В допълнение се установява и изграждането на по-ефективна мрежа за сигнализация между тези неврони в мозъка. Така поддържането на активен сексуален живот гарантира не само по-пълноценно развитие на мозъчните структури, но и по-ефикасни връзки между тях.

 

Позитивният ефект на секса върху състоянието и дейността на мозъка се обяснява с хормоналните промени по време и след сексуално общуване. Учените установяват, че окситоцинът и другите хормони, отделяни по време на секс, от една страна потискат негативната роля на стресовите хормони върху мозъка, а от друга – упражняват директен позитивен ефект върху мозъчните неврони. Комбинираният ефект е предпоставка едновременно за подсигуряване максимално развит и оптимално функциониращ мозък. Счита се, че позитивният ефект е налице и при двата пола.

 

 

Данните от проучването добавят към досегашната информация за ползите от секса за физическото и емоционалното здраве на човека. Според учените тези данни може да послужат като основа, върху която да се разясни потенциалната роля на секса като средство за предотвратяване и превенция на определени невродегенеративни процеси. Напълно възможно е да се окаже, че сексът скоро ще бъде предписван като средство за профилактика и допълващо лечение на различни проблеми с паметта и когнитивните функции.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

малчо стоянов     2018-05-12 21:44:01
Струва ми се, че статията и "изследователите" по въпроса само "откриват Америка", която отдавна е открита. Даже и баба ми знаеше, че любовната игра с приятен на теб човек повишава настроението и активността на организма.НО!!! не само секс.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter