ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сексът лекува 13% от мъжете и 7% от жените

Антон Асенов   |   23 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Сексът лекува 13% от мъжете и 7% от жените

Източник: iStockphoto

Че сексът е важен в много отношения, знаем всички. Че може да бъде и полезен в много отношения, също е добре известно. Оказва се обаче, че за доста голяма група мъже и жени редовният секс може да има изявен лечебен ефект. Според ново проучване в тази група попадат хората, които са диагностицирани с камъни в бъбреците.

 

Наблюдава се тенденция те да бъдат насърчавани да правят секс поне 2 пъти седмично като облекчително средство за по-лесно изхвърляне на бъбречните камъни и поддържане здравето на уринарния тракт.

 

Официалната статистика сочи, че в световен мащаб около 13% от мъжете и 7% от жените имат камъни в бъбреците и може да се възползват от тази препоръка, т.е. съвсем практично да съчетаят приятното с полезното.

 

Установяването на позитивния ефект на редовния секс върху уринарното здраве е плод на продължителни проучвания. Последните данни за него идват от Турция, където в началото на годината е проведено проучване сред близо 100 мъже с бъбречни камъни. Те са разделени на 2 групи. Първата от тях се лекува със стандартни за този тип бъбречни проблеми медикаменти, а в лечението на втората група се инкорпорира и препоръката за редовен секс. И позитивните резултати при втората група само две седмици след назначаване на лечението са напълно неочаквани, дори за лекуващия екип.

 

Установява се, че редовният секс помага за много по-лесно изхвърляне на периферно разположени бъбречни камъни с размери до 6 мм. Позитивният ефект се наблюдава при 75% от мъжете и жените, които са правили секс поне 2-3 пъти седмично по време на проучването.

 

 

Появата на този ефект си има чисто научно обяснение. Според учените релакиращият ефект на сексуалния оргазъм върху мускулатурата на уринарните пътища улеснява значително преминаването на камъните и изхвърлянето им от тялото. За сравнение позитивен ефект се наблюдава една при 50% от хората от втората група, които са лекувани с медикаменти за улесняване изхвърлянето на бъбречните камъни.

 

Резултатите от проучването са публикувани в авторитетния журнал Urology, като се посочва, че те са еднакво валидни и при двата пола. Това за пореден път доказва многостранната роля на секса както върху емоционалното, така и върху физическото ни състояние, и разкрива още една полза от него.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter