ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Секс след раждането – кога?

Puls.bg   |   07 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
Секс след раждането – кога?

Източник: iStockphoto

Физическото възстановяване след раждането изисква своето време. Първият секс след раждането обаче изисква не само пълна физическа готовност, но и подходящо психо-емоционално състояние. Колко време ще мине преди комплексното удовлетворяване на тези фактори, зависи от състоянието на всяка жена. Едно е сигурно – необходимо е търпение.

 

Счита се, че физическото възстановяване след рaждане отнема поне 5-6 седмици. Секс на по-ранен етап крие риск от травми или от развитие на уроинфекции.

 

След изтичане на този период времето до първия секс след раждането зависи основно от това кога жената ще бъде емоционално готова. В някои случаи подготовката отнема месеци.

 

Но рано или късно, моментът на първия секс след раждането идва. И според експертите е добре жените да са подготвени за това, което може да се случи.

 

Ниско либидо
Проблемите с либидото се считат за нормално явление сред младите майки. Те са естествено следствие от недоспиването и хормоналните промени, настъпващи в периода на кърмeне. Сексуалното влечение ще се върне, кога  - зависи и от двамата партньори.

 

Отслабена вагинална секреция
В условията на нисък естроген, важен за старта на лактацията на млечните жлези, естественото лубрикиране на влагалищната лигавица отслабва. Затова вагиналната сухота е чест проблем при секс скоро след раждане. За превъзмогването му е важно да се разчита на по-дълга любовна игра за постигане на по-пълна сексуална възбуда на жената. Като допълнение винаги може да се разчита на лубриканти – задължително такива с максимално естествен състав за избягване дразненията на вагиналната лигавица.

 

 

Болка
Ако не се вземат пълноценни мерки срещу вагиналната сухота, първият секс след раждане често е придружен от сериозен физически дискомфорт или болка (диспареуния). Препоръчително е в такива случаи да се разчита на сексуални пози, които позволяват на жената да контролира проникването спрямо собствените си усещания. В нормални случаи, когато физически жената е напълно възстановена, лубрикантите позволяват бързо елиминиране на болковия дискомфорт при секс скоро след раждане.

 

При първи секс след раждане е добре да се съблюдава и рискът от нежелана брeменност. Дори да не е настъпила първата менструация, вероятност жената да е в овулация винаги има. Не бива да се подценява и ролята на контрацептивите, подходящи за млади майки. Защото, ако първият секс след раждане изисква пълна физическа и емоционална готовност, то новата брeменност изисква още по-сериозна такава.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter