ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

3 полово предавани болести, които прихващаме и с целувка

Антон Асенов   |   02 февруари 2018   |   Коментари 1
   
   
3 полово предавани болести, които прихващаме и с целувка

Източник: iStockphoto

Предпазните средства са от първостепенно значение за всеки сексуално активен човек, но истината е, че понякога дори те не могат да ни предпазят напълно. Има полово предавани болести, с които може да се заразим дори и при пълна сексуална превенция. Така е, защото има някои предавани предимно по полов път заболявания, които може да прихванем и с целувка.

 

Да практикуваш изцяло обезопасен секс и да прихванеш полово предавана болест от целувка с партньора е истински малшанс. Макар и редки обаче, такива случаи се установяват и учените подробно проследяват кои са заболяванията, които може да прихванем по този начин. До момента е изяснено, че има поне 3 такива, но е установено и че някои болести запазват „правото“ си да се предават единствено по сексуален път.

 

Херпес
Херпесът на устата много лесно може да се предаде при целувка чрез секретираната течност, съдържаща множеств охерпесни вируси. Съвременните проучвания показват, че херпес симплекс вирус тип 1, предизвикващ херпеса на устните, може да провокира поява и на генитален херпес, който доскоро се считаше, че се отключва единствено от полово предавания херпес симплекс вирус тип 2. За да се задълбочат нещата, учените установяват, че с херпес може да се заразим и при целувка с носител на вируса, който в момента няма изявен кожен проблем.

 

Сифилис
Първата проява на сифилиса са ранички в интимната област или покрай устните, които често се бъркат с тези при херпеса. Заразяването с бактериите причинители е основно чрез директен контакт и може да стане дори с целувка, когато партньорът има раничка от сифилис покрай устата си. Затова към подобни кожни прояви трябва да се подхожда внимателно, особено при хора, често сменящи партньорите си.

 

 

СПИН
Вирусът ХИВ, причиняващ СПИН, се предава единствено чрез спермата, вагиналния секрет, кърмата и кръвта. Няма данни, че може да се предаде чрез слюнката, но има документирани случаи, когато ХИВ се предава между двама души, които имат макар и дребни кървящи ранички в устата си (афти, кървящи венци и др.).

 

Успокояващото за всички, които не искат да стигат до крайности в превенцията на риска от целувките, е, че има и полово предавани болести, които остават твърдо в тази рамка на разпространението си. Проучванията сочат, че няма никакъв риск целувката да ни разболее от сериозни заболявания като хламидия или гонорея например.

 

Малка утеха, но пък съществена. Поредно доказателство, че повечето неща в секса са въпрос на шанс, дори при премерен и напълно профилактиран риск.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

,,,,     2018-02-05 01:55:02
ujas !
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter