ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сексуалните смущения – какви биха могли да бъдат те?

д-р Андрей Иванов   |   25 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Сексуалните смущения – какви биха могли да бъдат те?

Източник: iStockphoto

Сексуални смущения е термин, отнасящ се за широк кръг от проблеми в сексуалната изява и в сексуалната връзка. Тези трудности варират от чисто физически отговор до цялостните отношения между партньорите. 


Една от непосредствените причини за сексуалните смущения е сексуалното пренебрегване и неумението за изразяване на желанието и удоволствието от сексуалната връзка. Понякога се издига интелектуална и чувствена преграда срещу удоволствието от половия акт.


За семейството, при което има сексуални смущения, е характерно избягването на сексуалните контакти, нежелание да се разговаря по проблема, увеличаване на мастурбационната активност със заместващи въображаеми партньори и намалено самочувствие. Основните сексуални смущения при жената са следните:


Намалено сексуално желание 

Намаленото либидо е повтарящ се недостиг или липса на сексуални фантазии, мисли или желание за сексуална активност. Това представлява най-честото нарушение на интимния живот. Такива хора не губят способността да изживеят пълноценен сексуален цикъл, което обаче е твърде рядко и при специални обстоятелства. 

 


Липсата на либидо обикновено се развива в зряла възраст, често след нормален полов живот. При търсене на причините трябва да се има предвид, че либидото е резултат от психика, конституция, влияние на околната среда и по-малко на хормоналното състояние.


Либидото може да се промени и при някои физиологични състояние. Например липсата на желание за секс е нормално преди пубертата и при някои жени след менопаузата. Също така, по време на бременност желанието намалява поради психологически и еволюционни причини. Физическата и психическата умора пораждат сексуална апатия.


Диспареуния

Тази дума означава болезнен и затруднен полов акт. Диспареунията е най-честата сексуална дисфунцкия, поради която жените се консултират с гинеколог. Честа причина с недостатъчната възбуда на жената. Здравата вагина се разтяга бяз болка, така че размерът не би трябвало да е причина за диспаериунията след подходящата интимна игра. 


С възрастта обаче епителът на вагината атрофира. Стените стават тесни, неразтегливи и има вероятност сексът да стане болезнен. Други заболявания, които могат да доведат до болка при секс са например слединфекциозни страствания, болезнени белези след епизиотомия или разскъсване, а също и при възпалителни заболявания на уретрата. 


Нарушен оргазъм

Невинаги жената изпитва оргазъм след нормална възбудна фаза. За разлика от намаленото либидо при липсата на оргазъм има сескуално желание и сексуален отговор, макар и непълноценен. Широко разпространена причина е неодстатъчната сексуална подготовка. Установена е пропорционална зависимост между продължителността на сексуалната игра и честотата на оргазма при жената. 


Лечението при тези смущения е подобно. Постигането на оргазъм е изкуство и на двамата партньори – те трябва да намерят подходящия начин за полов контакт.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter