ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Секс през менопаузата – и то какъв

Puls.bg   |   24 ноември 2017   |   Коментари 1
   
   
Секс през менопаузата – и то какъв

Източник: iStockphoto

Според едно популярно схващане за жените сексът е като виното – става по-хубав с времето. Има научни данни, че удоволствието от секса при жените е най-високо през менопаузата. Това може да се разглежда като компенсация от страна на природата за перманентния спад на хормоналните нива в този период.

 

Именно ниският естроген обаче е причина и за някои от най-сериозните затруднения от сексуално естество, които тормозят жените, навлизащи или вече навлезли в климактериума.

 

Така се оказва, че сексът през менопаузата може да бъде едновременно удоволствие и неудобство, с тенденция обаче удоволствието да завземе трона, ако жената успешно превъзмогне провокираните от менопаузата неудобства.

 

Секс през менопаузата – кое е основното затруднение?

Физиологичните промени, които по-късно ще провокират сексуален дискомфорт, се появяват още през пременопаузата, няколко години преди навлизане в същинския климактериум. Първи сигнал за тях дават болките при полов акт, състояние известно като диспареуния.

 

Тези болки са провокирани от отслабващата естествена секреция на влагалищната лигавица и последващата вагинална сухота. Според клиничната статистика тя е налице у поне 50% от жените в пре- и същинска менопауза, а диспареуния се наблюдава при поне една трета от тези жени.

 

Важно за всички жени, наближаващи менопаузална възраст, е да знаят, че преградата, която ги дели от това, което според специалистите ще бъде най-добрия секс в живота им, е много крехка. Дискомфортът от вагиналната сухота може да се неутрализира успешно и бързо и жената да се възползва от всички предимства от сексуално естество, които менопаузалната възраст предлага.

 

 

А те не са малко. С напредване на годините жената опознава тялото си все по-добре. Сексуалните техники се усъвършенстват, знае какво й помага да достигне до оргазъм и как да си го осигури. Това е от огромна полза и за партньора й, което носи двойни ползи. Проучванията показват, че колкото по-фокусирана върху собственото си сексуално удовлетворение е жената, толкова по доволна ще бъда не само тя, но и партньорът й. Причината:  по-егоистичният подход на жената в леглото, спестява усилията на партньора й да се грижи сам за нейното задоволство и по-важното – той няма да се колебае дали й доставя удоволствие, защото ще е очевидно, че тя подсигурява това.

 

Факт е, че всички тези фактори са по-постижими в периода на менопауза, когато освен себе си, жената вече е опознала максимално и своя партньор. Табутата постепенно отпадат, време е за най-хубавия секс в живота на жената. А и на мъжа.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Нонейм     2017-12-30 08:33:05
Който е писал/превеждал това определено не е жена и то в менопауза. Истината е, че менопаузата е краят на сексът.
Не сме машини, хора сме. Жените на тази възраст обикновено вече са родили и отгледали деца, имат сигурен партньор, който за разлика от тях в неговите 45-50 г е на върха на сексуалните си желания. И тук пътищата им се разминават тотално. За жената сексът е вече болезнен и поради това нежелан, а мъжът се раздава като за последно.
Мили жени и майки, не се чувствайте виновни!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter