ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Секс през менопаузата – и то какъв

Puls.bg   |   24 ноември 2017   |   Коментари 1
   
   
Секс през менопаузата – и то какъв

Източник: iStockphoto

Според едно популярно схващане за жените сексът е като виното – става по-хубав с времето. Има научни данни, че удоволствието от секса при жените е най-високо през менопаузата. Това може да се разглежда като компенсация от страна на природата за перманентния спад на хормоналните нива в този период.

 

Именно ниският естроген обаче е причина и за някои от най-сериозните затруднения от сексуално естество, които тормозят жените, навлизащи или вече навлезли в климактериума.

 

Така се оказва, че сексът през менопаузата може да бъде едновременно удоволствие и неудобство, с тенденция обаче удоволствието да завземе трона, ако жената успешно превъзмогне провокираните от менопаузата неудобства.

 

Секс през менопаузата – кое е основното затруднение?

Физиологичните промени, които по-късно ще провокират сексуален дискомфорт, се появяват още през пременопаузата, няколко години преди навлизане в същинския климактериум. Първи сигнал за тях дават болките при полов акт, състояние известно като диспареуния.

 

Тези болки са провокирани от отслабващата естествена секреция на влагалищната лигавица и последващата вагинална сухота. Според клиничната статистика тя е налице у поне 50% от жените в пре- и същинска менопауза, а диспареуния се наблюдава при поне една трета от тези жени.

 

Важно за всички жени, наближаващи менопаузална възраст, е да знаят, че преградата, която ги дели от това, което според специалистите ще бъде най-добрия секс в живота им, е много крехка. Дискомфортът от вагиналната сухота може да се неутрализира успешно и бързо и жената да се възползва от всички предимства от сексуално естество, които менопаузалната възраст предлага.

 

 

А те не са малко. С напредване на годините жената опознава тялото си все по-добре. Сексуалните техники се усъвършенстват, знае какво й помага да достигне до оргазъм и как да си го осигури. Това е от огромна полза и за партньора й, което носи двойни ползи. Проучванията показват, че колкото по-фокусирана върху собственото си сексуално удовлетворение е жената, толкова по доволна ще бъда не само тя, но и партньорът й. Причината:  по-егоистичният подход на жената в леглото, спестява усилията на партньора й да се грижи сам за нейното задоволство и по-важното – той няма да се колебае дали й доставя удоволствие, защото ще е очевидно, че тя подсигурява това.

 

Факт е, че всички тези фактори са по-постижими в периода на менопауза, когато освен себе си, жената вече е опознала максимално и своя партньор. Табутата постепенно отпадат, време е за най-хубавия секс в живота на жената. А и на мъжа.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Нонейм     2017-12-30 08:33:05
Който е писал/превеждал това определено не е жена и то в менопауза. Истината е, че менопаузата е краят на сексът.
Не сме машини, хора сме. Жените на тази възраст обикновено вече са родили и отгледали деца, имат сигурен партньор, който за разлика от тях в неговите 45-50 г е на върха на сексуалните си желания. И тук пътищата им се разминават тотално. За жената сексът е вече болезнен и поради това нежелан, а мъжът се раздава като за последно.
Мили жени и майки, не се чувствайте виновни!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter