ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Вирусът, който лъже, че е настинка. Цитомегаловирус

Puls.bg   |   14 октомври 2009   |   Коментари 1
   
   
Вирусът, който лъже, че е настинка. Цитомегаловирус

Заразяването с цитомегаловирус след инкубационния период дава симптоми, наподобяващи настинка. Заболяването не се поддава на противогрипно лечение - трябва да се вземат мерки за стимулиране на естествените защитни сили на организма...


Цитомегаловирусът се отнася към групата на херпесните вируси. Вирусът е широко разпространен: антитела към него се изолират при 10-15 % от тинейджърите и при 40 % от възрастните. Цитомегаловирусната инфекция не винаги се разпознава. Инкубационният период след заразяване е до 60 дни. През този период е възможно инфекцията въобще да не се прояви, след което се наблюдава общ спад на имунитета и стрес.  


Цитомегаловирусната инфекция често се взима за остро респираторно заболяване или остра респираторна вирусна инфекция, заради подобните симптоми – повишена температура, слабост, главоболие, продължителна треска. При цитомегаловирусната инфекция също са възможни усложнения като пневмонии, артрити, енцефалит и др. Случва се инфекцията да протича с лека форма на хепатит.

Цитомегаловирусът поразява много различни органи. Може да предизвиква възпаление на черния дроб, далака, надбъбречните жлези, органите на урогениталния тракт, както и алергични реакции, обрив, сърбеж. Заради спадналия имунитет цитомегаловирусната инфекция е причина за често боледуване от респираторни и други заболявания. Особеност при цитомегаловирусната инфекция е повишеното слюноотделяне. Възможно е да се засегнат кръвоносните съдове на очите. При жените вирусът поразява матката, маточната шийка, при мъжете – уретрата и тестисите.

Трябва да се отбележи, че вирусът не е от най-заразните – т.е. за да се получи заразяване се изисква многократно или продължително контактуване с вирусоносител.


Заразяването се получава:

  • при полов контакт,
  • по въздушно-капков път (при кихане), чрез слюнка (чрез целувка),
  • при преливане на кръв или трансплантация на орган,
  • чрез плацента при бременност,
  • по време на раждане,
  • при кърмене на детето.Кога цитомегалувирусът трябва да се следи:

1. Най-сериозно усложнение, до което води цитомегаловирусната инфекция е свързано с бременността, инфектиране на ембриона, или новороденото. При бременност вирусът поразява нервната система на плода. Това е една от причините за ранните спонтанни аборти. При заразяване на плода през бременността 20-30 % от болните новородени загиват. За съжаление, вродената цитомегаловирусна инфекция практически не се поддава на лечение, затова се налага взимането на превантивни мерки.

Цитомегаловирусната инфекция може да се излекува успешно, важното е да не се допусне мобилизация на вируса. Активността на вируса трябва да се следи и контролира задължително при бременните жени. Понастоящем при всяка четвърта жена в детеродна възраст се изолира този вирус. Съвременните профилактични методи могат да предотвратят заболяването и последващите усложнения при детето. Желателно е да се вземат предварителни профилактични мерки при планиране на бремеменност.


2. При страдащи от рецидивиращ херпес.

3. При понижен имунитет. Обикновено цитомегалувирусът „спи“ в организма и не причинява вреди. При спад на имунитета, чести простудни заболявания, стресови ситуации, вирусът става активен.

4. При имунодефицитни състояния. Особено важно е да се контролира цитомегаловируса при хора с имунен дефицит – заразени с ХИВ, пациенти, подложени на химиотерапия. Имунната система не би се справила с подобно натоварване и може да доведе до сериозно влошаване на състоянието на болния.


Засега не се лекува, само се потиска...
Изисква се комплексна терапия, която цели да спре вирусната инфекция и да повиши защитните сили на организма. За съжаление все още не са открити средства, които да отстранят цитомегаловируса от тялото, той остава завинаги в него. Целта на лечението е да се потисне активността му и да се поддържа неговото пасивно състояние. Носителите на инфекцията трябва да водят здравословен начин на живот, да се хранят пълноценно, да приемат достатъчно витамини.
Самолечението е недопустимо при активиране на вируса, само лекарят може да назначи адекватна антивирусна терапия с имунностимулиращи средства.

Понастоящем се провежда изследователска работа за намиране на ефективен противовирусен препарат срещу херпесните вируси, в това число и на цитомегаловируса. Лекарите възлагат надежди на глициризиновата киселина, която се извлича от корена на билката Сладък корен (Glycyrrhiza Glabra, сладник, лакрица, ликорис), която по всички показатели дава сериозни индикации, че може да се използва ефективно срещу цитомегаловируса...


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

научи     2009-10-21 09:37:02
Една ог големите опасности при ХИВ-инфекция.
Засяга ретината, т.н ретинит и в голям процент от случаите причинява пълно ослепяване.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter