ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Секс и латекс - невинаги са добра комбинация. Какво още?

Александра Игнатова   |   11 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Секс и латекс - невинаги са добра комбинация. Какво още?

Източник: iStockphoto

Алергията се свързва основно с вещества, които сме вдишали или погълнали, понякога и с лекарства. От дразнещи и досадни до страшни и застрашаващи живота, алергиите, които са в съприкосновение с интимното могат да осакатят сексуалния живот. На какво се дължат?
 

Секс и латекс – невинаги са добра двойка

Това явление придобива все по-голяма общественост през последните години. Причините са много. На първо място изобщо алергичните заболявания зачестяват. Допълнително, човек през живота си има все повече контакти с латекса – ръкавици, биберони, презервативи, балони и какво ли не друго – което увеличава възможността за сенсибилизация към него.
 
Например риск от такава алергия има у здравните работници, на които латексът е ежедневен спътник или у пациенти претърпели множество операции, които също са имали продължителни контакти с него. Доскоро широко използваните ръкавици с талк са дали своя принос, тъй като талкът е способствал разпрашаването във въздуха и вдишване на дребни латексови частички, което също сенсибилизира организма.
 
На практика латексът не е толкова изкуствено вещество, колкото изглежда – произвежда се от каучуковото дърво и именно каучуковите протеини са тези, които предизвикват алергичната реакция. Установено е, че алергията към латекс се проявява често у хората с алергии към банани, авокадо, киви, пъпеш, домати, целина.
 
Симптомите, както на всяка алергична болест, могат широко да варират. Леките форми включват локално дразнене – парене, болка, зачервяване, поява на обрив и сърбеж. Тежките могат да стигнат до астма или животозастрашаващ анафилактичен шок.
 
Дори и оплакванията да са слаби, непременно трябва да се търси решение, тъй като при продължително излагане на латекс те могат само да се влошават. Решението е смяна на презерватива. Съществуват синтетични полиизопренови презервативи, които не отстъпват на латексовите по отношение защита от бременност и полово предавани болести.
 
Освен за алергия към латекс, не е излишно да се помисли и за реакция на непоносимост към спермицидните гелове, които се използват в презервативите. Изпробването на различни фирми или на такива без гел може да помогне за намиране на подходящите презервативи.
 

Рядката алергия към сперма

Алергията към семенната течност е наистина много рядко състояние. То може да се подозира, когато след полов контакт без презерватив жената съобщава за оплаквания като сърбеж и обрив. И тук реакциите могат да са бурни – ангиоедем, астма, анафилаксия – ниско кръвно, замаяност, затруднено дишане, промяна в пулса.
 
Други не толкова очевидни признаци са честата болка в малкия таз след контактите или пък невъзможност за зачатие, въпреки че не са открити причини за това.
 
Поради рядкостта на заболяването стигането до дианозата е затруднено. Лабораторен показател, който може да даде насоката е положителна кожно-алергична проба към кучешки алерген у пациентка, която няма досег с кучета. Причината за това е наличието на кръстосана реакция между простатно-специфичния антиген (PSA) с кучешки алерген.
 
Обратно на алергията към латекса, тук именно презервативите са бързото решение на проблема. Имайте предвид, че дори и кожният допир със семенната течност може да предизвика алергична реакция, дори и при липса на полов контакт.
 
Относно проблемите на възпроизводството е нужно да се потърси специалист.
 
В някои случаи спермата може да е само преносител. Внезапната алергия към нея е възможно да говори, че партньорът е консумирал продукти, към които потърпевшата има непоносимост. Съществуват подобни случаи след консумация на бразилски орех и други ядки, както и при прием на антибиотици.
 

„Убийствената“ целувка

Описвани са случаи на тежка анафилаксия и дори смъртни случаи след целувка.
 
В действителност, ако единият партньор е консумирал храна, опасна за другия, то при целувка остатъчното количество от веществото в слюнката е достатъчно, за да отключи алергична реакция. Около 6% от търсещите медицинска помощ по повод алергични реакции съобщават, че са били на романтична среща преди това.
 
Добрата устна хигиена невинаги може да помогне. Антибиотиците са силно алергенни медикамени. Междувременно при прием на някои от тях е възможна минимална секреция на веществото в слюнката. Това също може да е достатъчно за отключване на тежката реакция.
 
Алергиите, намесващи се в интимния живот, могат да бъдат непредвидими. Ето защо при известна на човека алергия, той трябва да информира близките си за нея. Юношите трябва да бъдат окуражавани в тази посока, защото не си дават сметка на каква опасност се излагат.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter