ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

В какво се корени сексуалното привличане?

Puls.bg   |   13 юли 2017   |   Коментари 1
   
   
В какво се корени сексуалното привличане?

Източник: iStockphoto

Човешкото съзнание прекарва голяма част от времето си насочвайки мисли и действия към избора на подходящ партньор и създаването на наследници. Предаването на гените в следващото поколение – рано и често, е водещ инстинкт в животинския свят. От еволюционна гледна точка размножаването е най-важната стъпка за развитието на вида и се базира предимно на сексуалната селекция – избора на партньор с най-подходящи физически и генетични черти за създаването на здраво поколение. Тези черти дават най-голям шанс за оцеляване на бъдещото поколение и повечето са видими с просто око, но имат по-силно значение за подсъзнанието.
 
Красотата например, е един от най-ясните признаци за физическо здраве и плодовитост. Но самата красота не се изразява само в големи мускули при мъжете и големи гърди при жените – билатералната (двустранната) симетрия е много по-важна. Липсата на симетричен баланс в пропорциите на човешките черти се интерпретира като белег за стресов фактор, с който организмът не се е справил и се възприема като отблъскваща.
 
Привличаща е друга характеристика – отношението между големината на ханша и таза: когато обиколката на ханша е по-тясна от тазовата и мъжете и жените автоматично биват привлечени – това е сигнал за добри нива на половите хормони и физическата издръжливост.
 
 
Някои фактори са невидими и трудно доловими, като феромоните. Те са подобни на хормоните съединения изпращащи химични сигнали, но не в тялото, а извън него. Според няколко научни изследвания, жените могат да долавят силни сигнали от телесният аромат на мъжете, като това дали са генетично съвместими – колкото по-подобни са генетично, толкова по-силно привличане се изпитва.
 
Единствената разлика в правилото е, че се предпочитат – напълно несъзнателно партньори, у които се долавя различни белтъци на имунната система, познати като MHC (основен комплекс на тъканната съвместимост). Комбинацията на гени, кодиращи различни свойства на MHC дава на следващото поколение по-силна имунна система, което автоматично прави привлекателно долавянето на сигнал за чуждо и различно MHC.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Венелина     2017-07-14 20:46:44
Може би вместо таз, имате предвид талия.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter