ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

В какво се корени сексуалното привличане?

Puls.bg   |   13 юли 2017   |   Коментари 1
   
   
В какво се корени сексуалното привличане?

Източник: iStockphoto

Човешкото съзнание прекарва голяма част от времето си насочвайки мисли и действия към избора на подходящ партньор и създаването на наследници. Предаването на гените в следващото поколение – рано и често, е водещ инстинкт в животинския свят. От еволюционна гледна точка размножаването е най-важната стъпка за развитието на вида и се базира предимно на сексуалната селекция – избора на партньор с най-подходящи физически и генетични черти за създаването на здраво поколение. Тези черти дават най-голям шанс за оцеляване на бъдещото поколение и повечето са видими с просто око, но имат по-силно значение за подсъзнанието.
 
Красотата например, е един от най-ясните признаци за физическо здраве и плодовитост. Но самата красота не се изразява само в големи мускули при мъжете и големи гърди при жените – билатералната (двустранната) симетрия е много по-важна. Липсата на симетричен баланс в пропорциите на човешките черти се интерпретира като белег за стресов фактор, с който организмът не се е справил и се възприема като отблъскваща.
 
Привличаща е друга характеристика – отношението между големината на ханша и таза: когато обиколката на ханша е по-тясна от тазовата и мъжете и жените автоматично биват привлечени – това е сигнал за добри нива на половите хормони и физическата издръжливост.
 
 
Някои фактори са невидими и трудно доловими, като феромоните. Те са подобни на хормоните съединения изпращащи химични сигнали, но не в тялото, а извън него. Според няколко научни изследвания, жените могат да долавят силни сигнали от телесният аромат на мъжете, като това дали са генетично съвместими – колкото по-подобни са генетично, толкова по-силно привличане се изпитва.
 
Единствената разлика в правилото е, че се предпочитат – напълно несъзнателно партньори, у които се долавя различни белтъци на имунната система, познати като MHC (основен комплекс на тъканната съвместимост). Комбинацията на гени, кодиращи различни свойства на MHC дава на следващото поколение по-силна имунна система, което автоматично прави привлекателно долавянето на сигнал за чуждо и различно MHC.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Венелина     2017-07-14 20:46:44
Може би вместо таз, имате предвид талия.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
6 факта за тестостерона
6 факта за тестостерона
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter