ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо жените често страдат от цистит?

Puls.bg   |   06 октомври 2009   |   Коментари 2
   
   
Защо жените често страдат от цистит?

Източник: Dreamstime

При цистит има наличие на инфекциозно-възпалителен процес на стените на пикочния мехур, основно протичащ в лигавицата.

По-често от цистит боледуват жените, което се обяснява с анатомичната структура на жената, на устройството на женските полови органи и отделителната система.

Момичетата в пубертета боледуват три пъти по-често от цистит, отколкото връстниците си момчета. Една четвърт от жените са боледували от цистит в определена възраст. Една пета от жените постоянно страдат от хроничен цистит.

Основната причина за честото боледуване от цистит при жените е разположението на отвора на пикочния канал и сравнително близкото му положение до ануса. Микроорганизмите, които по принцип обитават червата, са сред най-разпространените причинители на цистит. А те лесно преминават по тъканите, бельото и при допир от областта на ануса до половите органи и достигат отвора на пикочния канал. Другата причина е, че пикочният канал при жените е къс, което способства бързото попадане на болестотворните микроорганизми в пикочния мехур.

Съществуват и някои индивидуални анатомични особености, които улесняват проникването на вредни микроорганизми в урогениталния тракт. Среща се при влагалищна ектопия на външния отвор на уретрата или хиперподвижна уретра, при която по време на полов акт отворът на пикочния канал се измества във влагалището, от където в него попадат микроорганизми от влагалищната флора.

Цистит могат да причинят хламидиите, уреаплазмата, микоплазмата. Лоши хигиенни навици и предпочитания при секс, прием на хормонални медикаменти, употреба на спермициди, продължителен прием на антибиотици, понижен имунитет, също могат да доведат до цистит.

В повечето случаи циститът се появява с остра болка след настинка или полов акт. Първите симптоми включват чести позиви по малка нужда. Позивите може да са през 15-20 минути, въпреки че не се отделя урина. Уринирането става болезнено, усеща се парене или режеща болка, особено в края. Установява се наличие на кръв. Изпитват се болки в областта на пикочния мехур и перинеума. Урината е мътна.

За да се пристъпи към лечение на цистита, е необходимо първо да се направи анализ на урината. Изследва се вида на микроорганизма-причинител и резистентността му към антибиотици.
При често заболяване от цистит се препоръчва и консулатция с гинеколог за оглед на анатомичните особености на гениталиите на пациентката.
Прави се ехография на бъбреците и пикочния мехур, цистоскопия при необходимост с биопсия на пикочния мехур.


Лечението е комплексно, необходимо е да отстранят причините, водещи до заболяването. Препоръчва се подсилване на защитните сили на организма, както и корекция на хигиенни и сексуални навици.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

ognyana     2010-03-08 10:25:44
Първо до личния лекар за направление. След това до уролог и гинеколог.
duffy     2010-03-08 08:53:15
При какъв лекар трябва да се отиде в такива случаи - ОПЛ или гинеколог?
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter