ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да кажем на партньора си, че имаме полово предавана болест

Puls.bg   |   05 юли 2017   |   Коментари 1
   
   
Как да кажем на партньора си, че имаме полово предавана болест

Източник: iStockphoto

Напълно естествено и нормално е чувството на изненада, неадекватност и дори – уплаха когато човек установи, че е прихванал полово предавана болест. 
 
Това обаче не е причина за срам и самобичуване – според изследване на американската Асоциация по сексуално здраве всеки втори човек е бил заразяван или му предстои да бъде заразен с полово предавана болест. Това не означава автоматично, че партньорът на новозаразения също има или е имал полово предавана инфекция, но го прави силно вероятно.
 
Няма съмнение обаче в едно: независимо дали е налице желание за дълготрайна връзка или мимолетен флирт моралната и законовата отговорност задължават заболелия да предупреди партньора си преди секс. Някои заболявания като херпеса, например, са напълно податливи на контрол и лечение, но остават със заразения за цял живот. Предавайки съзнателно подобна инфекция на друг човек без неговото знание и съгласие е неморално, неетично и в някои случаи – подсъдимо.
 
Някои полово предавани инфекции протичат напълно безсимптомно, други имат едва забележими или объркващи симптоми, поради което на полово активните хора с повече от един партньор се препоръчват поне 2 две изследвания за полови инфекции годишно.
 
Не е необходимо да се съобщава на интимния партньор за половата инфекция, сякаш се признава за убийство. Спокойният подход в комфортна, уединена среда и неемоционалното излагане на фактите е най-добрият подход – демонстрира се владеене на положението, положено усилие за контрол над инфекцията и пълно откровение.
 
 
Не е необходимо заболелият да се чувства виновен или потиснат, споделя експерта по сексуално образование към асоциацията д-р МакГуайър. Докторът съветва да се опишат без много подробности историята на заболяването, какви медикаменти се приемат (ако се приемат) и да се наблегне на значението на презервативите за претовратяване на заразяване.
 
Най-важното в случая, обръща внимание МакГуайър, е предварително болният да е подготвен и за двата възможни развоя на разговора – партньорът или ще приеме или няма да приеме риска от заразяване и това трябва да е ясно още преди самия разговор. Скриването на истината и осъществяване на сексуален контакт може да има много по-лоши последствия и за двамата. В някои законодателства скриването на истината и заразяването на друг човек с полово предавана болест се смята за престъпление и е наказуемо от закона.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

....     2017-07-10 05:41:05
ne davam da me dobliji takuv 4ovek . UJAS !
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter