ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сифилисът бавно се завръща в Европа

Puls.bg   |   16 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Сифилисът бавно се завръща в Европа

Източник: iStockphoto

Опасността от заразяване със сифилис е силно завишена, предупреждават европейски специалисти. Само в Англия броят на заразените с опасната инфекция е достигнал най-високите си нива от 1949 г. насам, а между 2012 и 2017 г. броят на заразените се е удвоил.
 
Сифилисът е бактериална инфекция, прихващана по време на сексуален контакт с човек, който е болен от сифилис или е преносител на патогенният му причинител - Treponema pallidum
 
Отново само в Англия през 2016 г. били поставени над 420 000 диагнози за полово предавани болести. Най-засегнати са били хетеросексуалните двойки на възраст между 15-24 години. 
 
Д-р Майкъл Брейди, специалист по сексуално здраве споделя, че сифилисът е лесно лечима болест в съвремието, необходими са само няколко антибиотични курса, които са сравнително евтини. Ако не се вземат бързи мерки обаче, и мъжете, и жените могат да пострадат тежко, а някои от уврежданията, които нанася болестта могат да останат и доживот.
 
 
Неприемливо високите нива на заразяване с полово предавани болести, устойчивите на антибиотици щамове на гонорея и отслабването на антибиотичната сила създават нуждата от много по-добро сексуално образование у младите поколения, споделя още д-р Брейди. 
 
Всеки полово активен човек трябва да е запознат с първичните симптоми на сифилиса – образуването на папула (възел) с размерите на монета по или около половите органи. Образуванието е влажно, зачервено и особено заразно за други хора. Скоро се преобразява в обла, неболезнена язва с плътни, надигнати ръбове, гладко дъно и ръждивочервеникав цвят. Ако не бъдат взети мерки срещу заболяването, до 2-3 месеца то навлиза в следващият си етап на развитие, който може да остави трайни увреждания на тялото.
 
При установяването на подобно образувание около половите органи е необходимо бързо да се потърси лекарска помощ.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
6 факта за тестостерона
6 факта за тестостерона
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter