ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сифилисът бавно се завръща в Европа

Puls.bg   |   16 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Сифилисът бавно се завръща в Европа

Източник: iStockphoto

Опасността от заразяване със сифилис е силно завишена, предупреждават европейски специалисти. Само в Англия броят на заразените с опасната инфекция е достигнал най-високите си нива от 1949 г. насам, а между 2012 и 2017 г. броят на заразените се е удвоил.
 
Сифилисът е бактериална инфекция, прихващана по време на сексуален контакт с човек, който е болен от сифилис или е преносител на патогенният му причинител - Treponema pallidum
 
Отново само в Англия през 2016 г. били поставени над 420 000 диагнози за полово предавани болести. Най-засегнати са били хетеросексуалните двойки на възраст между 15-24 години. 
 
Д-р Майкъл Брейди, специалист по сексуално здраве споделя, че сифилисът е лесно лечима болест в съвремието, необходими са само няколко антибиотични курса, които са сравнително евтини. Ако не се вземат бързи мерки обаче, и мъжете, и жените могат да пострадат тежко, а някои от уврежданията, които нанася болестта могат да останат и доживот.
 
 
Неприемливо високите нива на заразяване с полово предавани болести, устойчивите на антибиотици щамове на гонорея и отслабването на антибиотичната сила създават нуждата от много по-добро сексуално образование у младите поколения, споделя още д-р Брейди. 
 
Всеки полово активен човек трябва да е запознат с първичните симптоми на сифилиса – образуването на папула (възел) с размерите на монета по или около половите органи. Образуванието е влажно, зачервено и особено заразно за други хора. Скоро се преобразява в обла, неболезнена язва с плътни, надигнати ръбове, гладко дъно и ръждивочервеникав цвят. Ако не бъдат взети мерки срещу заболяването, до 2-3 месеца то навлиза в следващият си етап на развитие, който може да остави трайни увреждания на тялото.
 
При установяването на подобно образувание около половите органи е необходимо бързо да се потърси лекарска помощ.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter