ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

G-точката – мит или реалност?

Puls.bg   |   02 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
G-точката – мит или реалност?

Източник: iStockphoto

G-точката, позната в анатомията като точка на Графенберг, е предполагаема изключително чувствителна област от вагиналните тъкани, която при стимулация води до изпитването на силен, интензивен оргазъм.
 
Често дискутирана в масовите медии, обсъждана от много мъже и жени и използвана с маркетингови цели, темата за G-точката е особено популярна, но малцина са наясно какво наистина представлява тя и дали всяка жена има подобна ерогенна (предизвикваща сексуална възбуда) зона.
 
Медицинската наука е силно скептична към съществуването на тази зона, поради липсата на достатъчно научни доказателства, твърди д-р Едуин Хуанг, известен гинеколог от Massachusetts General Hospital.
 
Защитниците на теорията за G-точката я определят като особено чувствителна област от вътрешната повърхност на вагината намираща се в близост до вагиналният отвор, чиято стимулация води до силни вагинални оргазми. Анатомичните изследвания по темата обаче не демонстрират различна или по-висока концентрация на чувствителни нервни окончания в една или друга област на вагината.
 
Най-чувствителните части на тялото съдържат повече нервни окончания от по-слабо чувствителните. Върховете на пръстите на ръцете са много по-богато инервирани (снабдени с нервни тъкани) от петите на краката, например. Ако G-точката съществува, би трябвало да се наблюдава по-висока инервация на поне една област от вагината спрямо останалите, но учените все още не са открили подобен район.
 
Обзор на научните изследвания по темата, публикуван в списанието Time разкрива, че въпреки липсата на научни доказателства, съществуването на тази ерогенна зона се приема за факт от много жени по света. Учените се безпокоят, че тази потенциална заблуда може да има силно негативни психологични ефекти за представителите на нежния пол.
 
 
Невъзможността на някои жени да открият своята G-точка често понижава удоволствието от сексуалните контакти и води до появата на чувство за неадекватност и разочарование от факта, че не могат да изпитат така силните оргазми, за които се говори при стимулиране на точката. Много жени в западния свят дори се подлагат на хирургични процедури, познати като аугументация или подсилване на G-точката, което изумява много лекари и специалисти по сексуално здраве.
 
С изключение на локацията, описанието на G-точката се припокрива с описанието на клитора, разположен над вагиналният отвор. Въпреки липсата на доказателства за съществуването на точката на Графенберг са налични множество доказателства, че както клиторната, така и вагиналната стимулация могат да доведат до силен, максимално удоволетворителен оргазъм. Без значение дали точката съществува или не, разкриването на това кое носи удоволствие в секса и кое не е ключово за постигането на задоволителен сексуален живот, категоричен е д-р Хуанг.

Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
6 факта за тестостерона
6 факта за тестостерона
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter