ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Вагинизъм – прави секса болезнен или невъзможен

Puls.bg   |   19 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Вагинизъм – прави секса болезнен или невъзможен

Източник: iStockphoto

Вагинизмът е често срещано състояниe, в развитите държави с добра медицинска статистика се знае, че засяга средно 1 на всеки 500 жени.
 
С понятието „вагинизъм“ се обозначава характерно за състоянието неволево съкращение на влагалищните мускули, което прави проникването при сексуален контакт и дори при гинекологичен преглед силно болезнено и често – невъзможно. Най-често докладваните характеристики на състоянието са силни болкови усещания, мускулно напрежение и психоемоционални нарушения като интензивна тревожност или страх от проникване или други форми на интимен контакт.
 
Една от най-разпространените сексуални дисфункции при нежния пол, вагинизмът се определя като първичен или вторичен. При първичния, жената никога не е практикувала вагинален секс поради неволевите мускулни съкращения и смущението и страха, настъпващи с тях. При вторичния, жената е имала предходни сексуални контакти с вагинално проникване, но с настъпването на вагинизъм ги преустановява.
 
Лечението на този проблем е строго индивидуално и включва биологични, емоционални и психологични страни. Терапевтичните методи включват психологични консултации – понякога само с пациента, понякога заедно с партньора ѝ. Не са изключени и медикаментозни лечения с антидепресанти, анкзиолитици (медикаменти потискащи проявите на тревожност и паника), локални анестетици (обезболяващи) и др.
 
 
Една от по-успешните поведенчески терапии включва техники за дълбочинно-мускулна релаксация и упражненията с дилататор за преодоляване на страха от проникване.
 
Терапията често се комбинира с някой от анкзиолитиците, като диазепам, но в ограничени количества с цел – понижаване на тревожността. Препоръчва се и употребата на обезболяващи мехлеми с лидокаин, но данните за тяхната ефективност при вагинизъм са ограничени и ненадеждни.
 
Иновативните терапии, включващи лечението с ботулинов токсин (мускулен паралитик) все още са в експериментален стадий и не се прилагат от лицензирани медицински лица.
 
От особено значение е изборът на терапевт, който може не само да дава съвети за хода на лечението, но и да улеснява комуникацията между пациента и партньора ѝ, както и да предлага начини за увеличаване на сексуалното удоволетворение при тях.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
6 факта за тестостерона
6 факта за тестостерона
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter