ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Секс и диабет – какво трябва да знаем?

Puls.bg   |   07 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Секс и диабет – какво трябва да знаем?

Източник: iStockphoto

Над 500 000 българи живеят с диагнозата диабет, състояние характеризиращо се с нарушени нива на глюкоза (кръвна захар) и нарушения в инсулиновата чувствителност и синтез.
 
Много от лекарите фокусират вниманието на пациента върху здравето на очите, нервната система, бъбреците и сърцето, що се отнася до последиците от неконтролирания диабет. Малцина обаче разясняват въпроса със сексуалното здраве на диабетиците, освен ако пациентът не го изиска.
 
Много мъже страдащи от еректилна дисфункция, например, откриват на по-късен етап, че тя е причинена от недиагностициран диабет. За мъже и жени, с вече поставена диагноза „диабет“, сексуалните нарушения могат да бъдат пряко или непряко причинени от заболяването и да се дължат на невронни увреждания, артериални плакови отлагания и запушвания и дори нарушен хормонален баланс. Сексуалните нарушения при диабета са напълно обратими и подвластни на контрол, но само с правилното лечение и начин на живот.
 
Силно пониженото либидо или сексуално желание е сериозен проблем, засягащ както мъже, така и жени, страдащи от диабет. Първата стъпка при установяването на този сипмтом е проверка на кръвната захар – небалансираните нива са чест причинител. Някои лекарствени средства, като антидепресантите също могат да бъдат отговорни.
 
Най-честият причинител както на понижено либидо, така и на еректилна дисфункция при мъжа е ниският тестостерон. Страдащите от диабет тип 2, затлъстяване или и двете имат над два пъти по-малко тестостерон, спрямо здрави мъже. Съществуват терапии за повишаване на нивата на тестостерон, но това може да стане и по естествен път, чрез контрол над теглото, физическа активност и правилното хранене.
 
 
При жените, проблема също е сериозен. Хормоналните терапии се считат за много по-опасни при тях, а самото понижено либидо може да се дължи и на психоемоционални смущения. Те се коренят във факта, че страдащите от диабет жени изпитват неврологични нарушения, които водят до вагинална сухота и нарушено кръвообръщение на половите органи два пъти по-често, от колкото при жени без диабет.
 
Също поради неврологични увреждани и двата пола могат да изпитват силни затруднения в достигането на оргазъм. Жените с диабет са много по-предпразположени към вагинални инфекции, а мъжете към невъзможност за еякулация.
 
Повечето симптоми могат да се подобрят с добрия контрол над кръвната захар, но някои от тях изискват лекарска намеса: колкото по-скоро, толкова по-вероятно е да се възвърне нормалната полова функция. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
6 факта за тестостерона
6 факта за тестостерона
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising