ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Гениталният херпес врата за ХИВ

Puls.bg   |   14 август 2009   |   Коментари 0
   
   
Гениталният херпес врата за ХИВ

Инфектирането с генитален херпес в последствие повишава риска от заразяване с ХИВ, изясниха учени. Група учени от различни изследователски центрове успяха да обяснят защо засегнатите от херпес симплекс втори тип (генитален херпес) са по-застрашени от заразяване със СПИН, дори когато не страдат с години от рецидиви. Материалът е публикуван в научното списание Nature Medicine.


И преди беше ясно, че наличието на вируса, причиняващ генитален херпес, статистически се свързва с повишаване на риска от заразяване с ХИВ 2-3 пъти. Предполагаше се, че това е свързано с пораженията, които нанася вирусът на кожата на половите органи и намаления локален имунитет, което допуска навлизане на смъртоносния вирус.
Клинични изследвания доказват, че дори гениталният херпес успешно да е излекуван и кожата да се е възстановила, това не води до намаляване на риска.


Изследването на американските микробиолози показва, че вероятността от заразяване с ХИВ на фона на гениталния херпес се повишава, заради това че херпесният вирус предизвиква приток на имунни клетки в кожата.  CD4-клетките, които се поразяват от ХИВ-вируса, се струпват в засегнатите от херпеса кожни участъци  във висока концентрация, от 2 до 37 пъти над нормата. Тяхното число не пада продължително време.

CD4-клетки от своя страна често два пъти повече водят на повърхността на кожата белтъците  CCR5 или CXCR4, които ХИВ-вирусът използва, за да проникне в Т-лимфоцитите.


Освен това около  CD4-клетките в засегната кожа се повишава концентрацията на дермалните дендритни клетки с белтъците  DC-SIGN на повърхността, които ХИВ-вирусът използва, за да стигне до лимфоцитите.


Това комплексно действие и механизми обясняват защо засегнатите от генитален херпес са подложени на по-голям риск от заразяване с ХИВ.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter