ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Рак на гърдата: рисковите фактори

Puls.bg   |   13 август 2009   |   Коментари 0
   
   
Рак на гърдата: рисковите фактори

Млечните жлези са най-хормонозависимият орган в тялото на жената. А хормоналните процеси в организма се влияят от всичко: от слънчевата радиация, от магнитните бури, от начина на живот, храната, която поемаме, емоционалното състояние... А стресът постоянно се засилва.
Не всички фактори имат еднаква по дял негативна роля по отношение на запазване здравето на млечните жлези. Кои обаче повишават риска?


 

Рискови фактори по отношение на рака на гърдата

Наследственост. Ракът на млечната жлеза се предава по майчина линия. Учените успяха да определят, кои гени са виновни за развитието му и дори разпознаха, в кои хромозоми се локализира опасността.
Вероятността да се развие рак на гърдата при жените, които носят гените е 40 % при 50-годишните и 80 % при жените до 70 години. В случай, че родител носи тези гени, то не е задължително наследствеността да се прояви при следващото поколение. В този случай е желателно, вместо да се изпада в паника, да се предприеме една добра профилактика срещу рака на гърдата от младежка възраст – всеки месец гърдите трябва да се преглеждат самостоятелно и задължително веднъж годишно да се посещава специалист мамолог.
 

 

Начинът на живот също е сериозен фактор. Промени се репродуктивното поведение на жената. Съвременната жена се ограничава в раждането само на едно дете и се връща скоро на работа. Предпочита да изгражда кариера. В същото време ендокринната система като съвкупност продължава да осигуряват необходимото количество хормони, за да поддържа репродуктивната й способност.
В днешно време много малко жени кърмят децата си. А кърменето предпазва от рак на гърдата. Затова препоръчително е при раждането на детето, то да бъде кърмено поне 6 месеца, а в по-добрия случай 9-10 месеца.

 


Липса на редовен полов живот. Особено се засегнати самотните жени, отдали се единствено на работата си. Трябва да се има предвид, че да се осигури редовен сексуален живот е грижа за доброто здраве на жената. Половият живот трябва да е задоволителен, тъй като чувството за дискомфорт или негативни емоции по време на сексуалните отношения, както и постоянна неудовлетвореност, не носят необходимите ползи както за самочувствието на жената, така и за тялото от физиологична гледна точка. Най-опасен е вариантът при неудовлетворена потребност от секс, тъй като хормоните, които произвежда организма, се „връщат“ в млечните жлези.
 

 

Аборти. От първия ден на бременността организмът на бъдещата майка търпи промени по отношение на много физиологични процеси. При аборт се получава срив в хормоналната система, който е с неприятни последици за организма в дългосрочен план. Особено нежелателен е абортът в млада възраст, преди 18 години, преди раждането на първото дете.
 

 

Стрес. Полезен от здравословна гледна точка е краткият стрес и то този, който води до положителен завършек и емоции. Постоянният стрес, предизвикан от душевни терзания и неприятни преживявания, саботира имунитета на организма. Това означава, че той може да не се справи с елиминирането, както на чужди тела като вируси и бактерии и да стане податлив на инфекции, така и с появата на ракови клетки, които се образуват в тялото ни постоянно.
 

 

Травми на гърдите. Този фактор става актуален понастоящем. Шофирането, претъпканите транспортни средства, заниманията със спорт, включително екстремен, могат да доведат до микротравми на гърдите, които в последствие след години да провокират образуването на туморно образувание. Така че пазете гърдите си от удари и силен натиск.
 

 

Стегнат сутиен. Въпреки че поддържа гърдите, постоянното носене на стегнат сутиен, има своето негативно значение за здравето. Сутиенът нарушава кръвообращението. Неподходящи са моделите, които притискат гърдите от всички страни. Избирайте по-малко агресивни модели за постоянно носене, които да са меки и пасват на гърдите без да ги притискат. Вкъщи сваляйте сутиена и давайте възможност на бюста и гърба си да починат от стягането.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
6 факта за тестостерона
6 факта за тестостерона
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising