ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Тихият нашественик - уреаплазмата

Puls.bg   |   13 юли 2009   |   Коментари 5
   
   
Тихият нашественик - уреаплазмата

 

 

Уреаплазмозата е полово преносимо заболяване, което се причинява от специфични  микроорганизми, които имат белези, както на вирусите, така и на бактериите. Уреаплазмите са условно патогенни микроорганизми, които могат да причинят заболяване при определени условия в организма. Иначе може да са налични в лигавицата на половите органи и пикочните канали без да предизвикват каквито и да било симптоми.

 

 

Начин на заразяване

Уреаплазмите се предават по полов път. Заразяването посредством битови принадлежности е почти невъзможно.


Защо уреаплазмата е опасна

Коварството на уреаплазмата се състои в това, че много малка част, само 30 % от заразените имат оплаквания. При останалите те липсват или се появяват периодично без да се изясни причината за тях. С времето обаче тези микроорганизми нанасят немаловажни вреди на организма. Например, само при 10 % от жените, уреаплазмите не изискват лечение – приемат се за нормална част от микрофлората на влагалището. В останалите случаи обаче налагат сериозно лечение, тъй като могат да доведат до усложнения в половите органи и пикочните канали. Могат да засегнат ендометриума, фалопиевите тръби, яйчниците. Често уреаплазма се изолира при други назначени изследвания.

 

Носителството на уреаплазма е особено опасно по време на бременност. Микроорганизмите могат да се предадат вътреутробно на плода. Възможно е да предизвикат заразяване на плода, преждевременно раждане, загуба на бременността. Предават се по време на раждането от майката на новороденото. При най-драстичните случаи се развива гнойно-септично усложнение.

 

Мъжете са подложени в по-малка степен на риск от носителство на уреаплазма и съответно на заболяване. Носителството им обаче нанася сериозни вреди на репродуктивната им способност. Доказано е, че тези микроорганизми могат да стигнат до сперматозоидите и да повлияят негативно на подвижността им, възможно е дори да унищожат мъжките овоцити.


Симптомите

Уреаплазмозата може да се прояви в остра или хронична форма. Клиничните прояви на заболяването зависят от засегнатия орган.  Уреаплазмата може да предизвика възпаление на уретрите, простатата, пикочния мехур, тестисите при мъжа и влагалището, матката и фалопиевите тръби при жената.

 

Симптомите на заболяването се проявяват от 3 до 5 седмици след заразяването. Обикновено са незначителни и не им се обръща внимание.

 

При жените е възможно въобще да няма оплаквания.

 

При мъжете се появява оскъден, безцветен секрет от уретрата. Има умерена болка или дразнете при уриниране. Ако е поразена простатата, се проявяват симптоми характерни за простатит.

 

 

Поставяне на диагноза

Начинът е чрез лабораторно изследване от взета намазка от половия орган.
За да се докаже наличието на уреаплазма се използва методът – полимеразна верижна реакция и бактериален посев. Не е достатъчно да се гледа само количеството левкоцити, то може да остане непроменено или да е слабо завишено, въпреки наличието на тези микроорганизми. Имуноферментните методи като (ИФА, ПИФ) също са неточни, те дават резултат само в 50-70 % от случаите. Изследването за антитела към Ureaplasma parvum и Ureaplasma urealyticum е недостатъчно.


Лечението

Задължително се провежда лечение на двамата партньори независимо от това дали при втория има оплаквания. Могат да бъдат изписани антибиотици, към които тези микроорганизми са чувствителни. Желателно е едновременно с антибиотичното лечение да бъде назначена и имуностимулираща терапия.

За жените се включват и локални средства за нормализиране на влагалищната микрофлора.

 

 

Профилактиката

Заради вредите, които може да причини уреаплазмата и липсата на симптоми при носителството й, преди планиране на бременност се препоръчва изследване за наличието й във влагалищния секрет. При необходимост се провежда адекватно лечение. Тези микроорганизми са упорити и понякога лечението отнема продължително време, но отлагането на планираната бременност си заслужава.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (5)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Таня     2012-06-20 11:18:44
Йоанна би ли написала нещо по- подобно за лечението за по ефикасния начин освен перорален прием. Благодаря.
Йоанна     2012-06-19 18:01:40
ТАЗИ ИНФЕКЦИЯ НЕ Е ЗА ПРЕНЕБРЕГВАНЕ.
Уреаплазмата има невротропна насоченост. По препоръка на моя лекар от Русия си пуснах изследване и за човешки херпес вирус 6-ти тип. Често бактериалната инфекция се миксира и с вирусна. Ако не се предприеме адекватно лечение може да започне да нанася щети на нервната тъкан (вкл. плаките, които виждат на резонанс при МС - могат да бъдат възпалителните процеси по нервите). Не се изключва синдром на хроничната умора, паник атаки, депресия и пр.
Пероралния прием на лекарства е на 30% успешен. За щастие има много по-ефикасен начин на лечение.
ЖиЖи     2012-03-16 18:20:14
И аз го направих в Геника.
жужу     2011-01-04 15:43:15
в лабораториите на Геника
Елина     2010-12-16 17:44:54
Някой може ли да ми каже къде в София може да се направи описаното лабораторно изследване на влаг. секрет за уреаплазма - по метода полимеразна верижна реакция и бактериален посев?
5 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
6 факта за тестостерона
6 факта за тестостерона
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter