ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Тихият нашественик - уреаплазмата

Puls.bg   |   13 юли 2009   |   Коментари 5
   
   
Тихият нашественик - уреаплазмата

 

 

Уреаплазмозата е полово преносимо заболяване, което се причинява от специфични  микроорганизми, които имат белези, както на вирусите, така и на бактериите. Уреаплазмите са условно патогенни микроорганизми, които могат да причинят заболяване при определени условия в организма. Иначе може да са налични в лигавицата на половите органи и пикочните канали без да предизвикват каквито и да било симптоми.

 

 

Начин на заразяване

Уреаплазмите се предават по полов път. Заразяването посредством битови принадлежности е почти невъзможно.


Защо уреаплазмата е опасна

Коварството на уреаплазмата се състои в това, че много малка част, само 30 % от заразените имат оплаквания. При останалите те липсват или се появяват периодично без да се изясни причината за тях. С времето обаче тези микроорганизми нанасят немаловажни вреди на организма. Например, само при 10 % от жените, уреаплазмите не изискват лечение – приемат се за нормална част от микрофлората на влагалището. В останалите случаи обаче налагат сериозно лечение, тъй като могат да доведат до усложнения в половите органи и пикочните канали. Могат да засегнат ендометриума, фалопиевите тръби, яйчниците. Често уреаплазма се изолира при други назначени изследвания.

 

Носителството на уреаплазма е особено опасно по време на бременност. Микроорганизмите могат да се предадат вътреутробно на плода. Възможно е да предизвикат заразяване на плода, преждевременно раждане, загуба на бременността. Предават се по време на раждането от майката на новороденото. При най-драстичните случаи се развива гнойно-септично усложнение.

 

Мъжете са подложени в по-малка степен на риск от носителство на уреаплазма и съответно на заболяване. Носителството им обаче нанася сериозни вреди на репродуктивната им способност. Доказано е, че тези микроорганизми могат да стигнат до сперматозоидите и да повлияят негативно на подвижността им, възможно е дори да унищожат мъжките овоцити.


Симптомите

Уреаплазмозата може да се прояви в остра или хронична форма. Клиничните прояви на заболяването зависят от засегнатия орган.  Уреаплазмата може да предизвика възпаление на уретрите, простатата, пикочния мехур, тестисите при мъжа и влагалището, матката и фалопиевите тръби при жената.

 

Симптомите на заболяването се проявяват от 3 до 5 седмици след заразяването. Обикновено са незначителни и не им се обръща внимание.

 

При жените е възможно въобще да няма оплаквания.

 

При мъжете се появява оскъден, безцветен секрет от уретрата. Има умерена болка или дразнете при уриниране. Ако е поразена простатата, се проявяват симптоми характерни за простатит.

 

 

Поставяне на диагноза

Начинът е чрез лабораторно изследване от взета намазка от половия орган.
За да се докаже наличието на уреаплазма се използва методът – полимеразна верижна реакция и бактериален посев. Не е достатъчно да се гледа само количеството левкоцити, то може да остане непроменено или да е слабо завишено, въпреки наличието на тези микроорганизми. Имуноферментните методи като (ИФА, ПИФ) също са неточни, те дават резултат само в 50-70 % от случаите. Изследването за антитела към Ureaplasma parvum и Ureaplasma urealyticum е недостатъчно.


Лечението

Задължително се провежда лечение на двамата партньори независимо от това дали при втория има оплаквания. Могат да бъдат изписани антибиотици, към които тези микроорганизми са чувствителни. Желателно е едновременно с антибиотичното лечение да бъде назначена и имуностимулираща терапия.

За жените се включват и локални средства за нормализиране на влагалищната микрофлора.

 

 

Профилактиката

Заради вредите, които може да причини уреаплазмата и липсата на симптоми при носителството й, преди планиране на бременност се препоръчва изследване за наличието й във влагалищния секрет. При необходимост се провежда адекватно лечение. Тези микроорганизми са упорити и понякога лечението отнема продължително време, но отлагането на планираната бременност си заслужава.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (5)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Таня     2012-06-20 11:18:44
Йоанна би ли написала нещо по- подобно за лечението за по ефикасния начин освен перорален прием. Благодаря.
Йоанна     2012-06-19 18:01:40
ТАЗИ ИНФЕКЦИЯ НЕ Е ЗА ПРЕНЕБРЕГВАНЕ.
Уреаплазмата има невротропна насоченост. По препоръка на моя лекар от Русия си пуснах изследване и за човешки херпес вирус 6-ти тип. Често бактериалната инфекция се миксира и с вирусна. Ако не се предприеме адекватно лечение може да започне да нанася щети на нервната тъкан (вкл. плаките, които виждат на резонанс при МС - могат да бъдат възпалителните процеси по нервите). Не се изключва синдром на хроничната умора, паник атаки, депресия и пр.
Пероралния прием на лекарства е на 30% успешен. За щастие има много по-ефикасен начин на лечение.
ЖиЖи     2012-03-16 18:20:14
И аз го направих в Геника.
жужу     2011-01-04 15:43:15
в лабораториите на Геника
Елина     2010-12-16 17:44:54
Някой може ли да ми каже къде в София може да се направи описаното лабораторно изследване на влаг. секрет за уреаплазма - по метода полимеразна верижна реакция и бактериален посев?
5 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter