ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Има ли климакс при мъжете?

Puls.bg   |   06 юли 2009   |   Коментари 2
   
   
Има ли климакс при мъжете?

 

Какво е това - мъжки климакс?

 


Мъжкият климакс или хипогонадизъм, вследствие на възрастта, се проявява при спад на нивото на андрогените, мъжките полови
хормони, в кръвта и вероятно понижаване на чувствителността на организма към тях. Така че думата "климакс" не е запазена марка само за жените. Думата е с гръцки произход и означава стълбище, водещо надолу, има смисъл на понижена жизненост.

 

Естествено е с възрастта синтезът на андрогени в организма на мъжа да намалява. Обикновено този процес започва да се проявява при 45- до 60-годишна възраст. В този период отделянето на основия мъжки полов хормон, тестостерон, спада с 20-50 %. Всяка година нивото му намалява с 1 %.

 

Понякога се случва този процес да е по-ускорен или да е съпроводен с неадекватни реакции от страна на организма, които се изразяват като типичните прояви на климакс. Различни източници сочат, че това се среща при 15-25 % от мъжете на възраст от 30 до 50 години. За мъжете след 50 години проявите на климакс са "по в реда на нещата" и се наблюдават при 30-50 % от тях. След 60-годишна възраст климаксът става характерен, засегнати са 50-80 % от мъжете.
 Симптоми на мъжкия климакс


Симптомите на мъжкия климакс са разнообразни по характер, което се дължи на факта, че много органи и тъкани в мъжкото тяло се намират под въздействието на тестостерона. Тестостеронът влияе на много функции и процеси в организма, поради което дефицитът му се отразява на дейността на всички органи и системи и съответно води до различни прояви на организма. Възможно е заради появата на тези симптоми да се потърсят специалисти като психотерапевти, сексолози, кардиолози, невропатолози, уролози.
 

Причината, обаче може да се окаже именно намалелият синтез на тестостерон в организма. Например, такива симптоми могат да бъдат честите позиви за уриниране, проблеми с ерекцията и еякулацията.


В групата симптоми могат да попаднат и такива, които обикновено се смятат за естествени, вследствие напредването на възрастта, като суха кожа, повишено изпотяване, "горещи вълни", поява на пигментни петна, спад в либидото, повишена чупливост на костите, увеличаване на гръдните жлези, напълняване, затлъстяване.
 

Тези оплаквания значително влияят на качеството и стила на живот на мъжа и неговото самочувстие. Затова предтекстът, че те са
нормални за възрастта, не трябва да спира и бави консултацията със специалист.  Във възможностите на андролога е да коригира
това състояние. Той ще препоръча подходяща терапия за нормализиране на нивата на половите хормони, съобразена с индивидуалните резултати от необходимите изследвания. Резултатът трябва да е прилив на сили и енергия.Изследвания и анализ

Провежда се изследване на тестостерон. Когато нивото на общия тестостерон в кръвта е по-ниско от 11 нмол/л или свободният  тестостерон е по-нискък от 0,255 нмол/л има основание да се смята, че става въпрос за хипогонадизъм. Изследват се също така секс-хормон свързващ глобулин (СХСГ) и лутеинизиращия хормон (ЛХ). Често при наличие на хипогонадизъм, особено при наднормено тегло, се наблюдават повишени нива на холестерина, триглицеридите, липопротеидите с ниска и много ниска плътност, и спад в нивата на липопротеидите с висока плътност, нарушения в обмяната на глюкозата, диабет, анемия, намалена плътност на костната тъкан, остеопороза. При наличие на такива симптоми се налага и терапевтичен курс за лечение на съответните болестни процеси.

 


Терапия

Основният метод за коригиране на мъжкия климакс е хормонозаместителната терапия с тестостерон. Тя цели да компенсира дефицита на хормона в организма.

 

Тестостерон се предлага в различни лекарствени форми: на таблетки, капсули, инжекционни разтвори - една мускулна инжекция на
всеки три месеца е достатъчна, във вид на кожни имплантанти - срокът на действието им е около 6 месеца като отделянето на хормона е равномерно, пластири, във вид на кремове и гелове, които се нанасят на кожата един път дневно в съобразено количество.

Какъв препарат ще бъде изписан, в каква дозировка и с каква продължителност на прием, ще прецени специалистът според
индивидуалните показатели, нужди и риск от нежелани странични ефекти в конкретния случай.

Като всяка хормонална терапия приемът на андрогени има своите противопоказания. Той не се препоръчва при рак на гърдата и
простатата. Относителни противопоказания са и нарушенията в съня и апнеята, нарушения в обмяната на липидите, хронични  бронхитни състояния, прекомерно тютюнопушене.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

el     2012-11-25 02:14:22
Ve4no spia6ti diadkovzi,marmornizi neponosimi.I kato mu kaje6 stiga si dremal de,toi aaaaaaaaaa ne,imam da navaksvam.Ot kakvo be maje ste se pretrepali.........ot spane li????
Стоянова     2012-01-24 13:44:48
Много са криви и не са щастливи.Що се отнася до хормона с него и без него ситуацията е критична ,на моменти и комична.Ех младост върни се и ти старост поспри се.
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter