ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Има ли климакс при мъжете?

Puls.bg   |   06 юли 2009   |   Коментари 2
   
   
Има ли климакс при мъжете?

 

Какво е това - мъжки климакс?

 


Мъжкият климакс или хипогонадизъм, вследствие на възрастта, се проявява при спад на нивото на андрогените, мъжките полови
хормони, в кръвта и вероятно понижаване на чувствителността на организма към тях. Така че думата "климакс" не е запазена марка само за жените. Думата е с гръцки произход и означава стълбище, водещо надолу, има смисъл на понижена жизненост.

 

Естествено е с възрастта синтезът на андрогени в организма на мъжа да намалява. Обикновено този процес започва да се проявява при 45- до 60-годишна възраст. В този период отделянето на основия мъжки полов хормон, тестостерон, спада с 20-50 %. Всяка година нивото му намалява с 1 %.

 

Понякога се случва този процес да е по-ускорен или да е съпроводен с неадекватни реакции от страна на организма, които се изразяват като типичните прояви на климакс. Различни източници сочат, че това се среща при 15-25 % от мъжете на възраст от 30 до 50 години. За мъжете след 50 години проявите на климакс са "по в реда на нещата" и се наблюдават при 30-50 % от тях. След 60-годишна възраст климаксът става характерен, засегнати са 50-80 % от мъжете.
 Симптоми на мъжкия климакс


Симптомите на мъжкия климакс са разнообразни по характер, което се дължи на факта, че много органи и тъкани в мъжкото тяло се намират под въздействието на тестостерона. Тестостеронът влияе на много функции и процеси в организма, поради което дефицитът му се отразява на дейността на всички органи и системи и съответно води до различни прояви на организма. Възможно е заради появата на тези симптоми да се потърсят специалисти като психотерапевти, сексолози, кардиолози, невропатолози, уролози.
 

Причината, обаче може да се окаже именно намалелият синтез на тестостерон в организма. Например, такива симптоми могат да бъдат честите позиви за уриниране, проблеми с ерекцията и еякулацията.


В групата симптоми могат да попаднат и такива, които обикновено се смятат за естествени, вследствие напредването на възрастта, като суха кожа, повишено изпотяване, "горещи вълни", поява на пигментни петна, спад в либидото, повишена чупливост на костите, увеличаване на гръдните жлези, напълняване, затлъстяване.
 

Тези оплаквания значително влияят на качеството и стила на живот на мъжа и неговото самочувстие. Затова предтекстът, че те са
нормални за възрастта, не трябва да спира и бави консултацията със специалист.  Във възможностите на андролога е да коригира
това състояние. Той ще препоръча подходяща терапия за нормализиране на нивата на половите хормони, съобразена с индивидуалните резултати от необходимите изследвания. Резултатът трябва да е прилив на сили и енергия.Изследвания и анализ

Провежда се изследване на тестостерон. Когато нивото на общия тестостерон в кръвта е по-ниско от 11 нмол/л или свободният  тестостерон е по-нискък от 0,255 нмол/л има основание да се смята, че става въпрос за хипогонадизъм. Изследват се също така секс-хормон свързващ глобулин (СХСГ) и лутеинизиращия хормон (ЛХ). Често при наличие на хипогонадизъм, особено при наднормено тегло, се наблюдават повишени нива на холестерина, триглицеридите, липопротеидите с ниска и много ниска плътност, и спад в нивата на липопротеидите с висока плътност, нарушения в обмяната на глюкозата, диабет, анемия, намалена плътност на костната тъкан, остеопороза. При наличие на такива симптоми се налага и терапевтичен курс за лечение на съответните болестни процеси.

 


Терапия

Основният метод за коригиране на мъжкия климакс е хормонозаместителната терапия с тестостерон. Тя цели да компенсира дефицита на хормона в организма.

 

Тестостерон се предлага в различни лекарствени форми: на таблетки, капсули, инжекционни разтвори - една мускулна инжекция на
всеки три месеца е достатъчна, във вид на кожни имплантанти - срокът на действието им е около 6 месеца като отделянето на хормона е равномерно, пластири, във вид на кремове и гелове, които се нанасят на кожата един път дневно в съобразено количество.

Какъв препарат ще бъде изписан, в каква дозировка и с каква продължителност на прием, ще прецени специалистът според
индивидуалните показатели, нужди и риск от нежелани странични ефекти в конкретния случай.

Като всяка хормонална терапия приемът на андрогени има своите противопоказания. Той не се препоръчва при рак на гърдата и
простатата. Относителни противопоказания са и нарушенията в съня и апнеята, нарушения в обмяната на липидите, хронични  бронхитни състояния, прекомерно тютюнопушене.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

el     2012-11-25 02:14:22
Ve4no spia6ti diadkovzi,marmornizi neponosimi.I kato mu kaje6 stiga si dremal de,toi aaaaaaaaaa ne,imam da navaksvam.Ot kakvo be maje ste se pretrepali.........ot spane li????
Стоянова     2012-01-24 13:44:48
Много са криви и не са щастливи.Що се отнася до хормона с него и без него ситуацията е критична ,на моменти и комична.Ех младост върни се и ти старост поспри се.
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter