ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ревността се дължи на хормоните

Puls.bg   |   09 февруари 2016   |   Коментари 0
   
   
Ревността се дължи на хормоните

Източник: Istockphoto

Макар понякога да не си признават, жените често изпитват ревност, когато са около друга жена, особено ако тя разговаря с половинката им. Според данните на ново проучване тази ревност може да бъде свързана в по-голяма степен с хормоните, отколкото с неувереността на жената. 
 
За целите на своето проучване изследователите показват на 220 участнички снимки на жена. Една от снимките е направена в периода, когато жената е в овулация, а другата – когато е извън този период. 
 
Докато гледат снимките, изследователите установяват, че участничките, при които нивата на естрогена са в своя пик, който се случва в периода на овулация, са по-склонни да смятат, че жената, която е снимана в същия този период, е заплаха. 
 
Оказва се, че естрогенът във вените е виновен за тази преценка. Изследователите установяват този ефект, само когато жените гледат снимката, която е направена, когато нивата на хормона са най-високи. 
 
По думите на специалистите връзката между хормоните и първичната реакция, при която виждаме другата жена като заплаха, се дължат на вид конкуренция. Оказва се, че не харесваме идеята друга жена да бъде наоколо, когато сме биологично подготвени да се възпроизвеждаме.
 
Тъй като данните са вследствие на сравнително малко проучване, изследователите поясняват, че е необходимо да проверят дали те ще се потвърдят и при по-мащабно такова с участие на по-голяма група жени
 
Въпреки че авторите твърдят, че жената изглежда по-атрактивна по време на овулация, двете снимки изглеждат почти идентични и има вероятност резултатите да са съвпадение. Освен това, привлекателността може да бъде доста субективна. 
 
Данните от проучването са поместени на страниците на сп. Biology Letters.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter