ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Андропауза - мъжете също преживяват климактериум

Puls.bg   |   23 февруари 2015   |   Коментари 0
   
   
Андропауза - мъжете също преживяват климактериум

Източник: Istockphoto

Проблемите, свързани с женската менопауза от дълго време са предмет на внимание на гинеколози и ендокринолози и в тази област са постигнати сериозни успехи с използване на съвременни средства и методи за корекция на нарушенията на хормоналния баланс.


Андропаузата при мъжа обаче дълго време оставаше извън полезрението на специалистите. Но и тя е не по-малко сериозен проблем, който също изисква грижи както от страна на лекарите, така и от страна на психолозите.

 

Симптоми


Не само жените имат повод да се оплакват от промените, които настъпват с тях през климактериума. Наистина съществува критическа възраст и при мъжа, която се нарича андропауза.

 

Обикновено тя се свързва с редица сексуални проблеми, които подкопават психиката на мъжа.


Нарушенията в хормоналния баланс, настъпващи при мъжа с напредване на възрастта водят до промени, проявяващи се с натрупване на мазнини в коремната област, намаление и отслабване на мускулатурата, намалена жизненост и самочувствие, понякога достигащо да депресия, намалено либидо и еректилна функция, увеличение на простатната жлеза с проблеми в уринирането и увеличена честота на сърдечно-съдови заболявания.


Проявленията на андропаузата са свързани с прогресивно намаляващите нива на свободния тестостерон, докато нивото на естрогените (женските полови хормони) остава същото или относително нараства.

 

След 30-тата година при мъжа на всеки 10 години нивото на тестостерона намалява с 10%. Едновремено с това друг фактор в организма, наречен свързващ половите хормони глобулин (Sex Binding Hormone Globulin или SHBG) нараства.

 

Този фактор свързва част от тестостерона и останалия несвързан хормон (свободен тестостерон) е този, който е биологично активен. За оценка нивото на тестостерона определящо значение има измерването на свободния тестостерон, а не свързания или общия.

И странични ефекти


Силно повлияна в отрицателен план е имунната система. Зачестяват инфекциите, вирусните заболявания. Не по-малка беда са  сексуалните неблагополучия, затлъстяването, което пък често е причина за сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

 

Познанията в областта на експерименталната медицина, ендокринологията, повишаване достъпността и диагностичните възможности на хормоналните изследвания, както и създаването на ефективни препарати за корекция на хормоналните нарушения вече дават възможност проблемите на мъжете в напредваща възраст успешно да се решават.

Ниското ниво на тестостерон е основна причина за редица физически, мисловни и емоционални промени при възрастните мъже.

 

Те включват липса на способност за концентрация, понижено настроение и емоционалност, стигащо до депресия, раздразнителност, безпокойство, обща слабост и умора, нарушения в паметта, хипохондрия, намален интерес към околните.


Липсата на адекватно ниво на тестостерон е причина за сериозни сексуални неблагополучия. В тези случаи проблемите са свързани с намаленото желание (либидо) за полови контакти и нарушения в ерекцията.

 

Повишеното ниво на естрогени също допринася за сексуалните нарушения, тъй като естрогенните молекули блокират тестостероновите рецептори и с това предотвратяват възможността за специфични за тестостерона биохимични въдействия върху нерви, кръвоносни съдове и мускули.

Какво е решението на проблема?

Мъжете на около 50 години, които се оплакват от подобни смущения, биха могли да се обърнат към лекар, ако качеството на живота им е сериозно понижено. Около 30% от 50-годишните мъже имат добре изразени симптоми.

Има специализирани кабинети, в които се правят консултации по проблемите на андропаузата. Консултацията с лекар е много важна, защото е опасно да се приемат хормонални препарати по лична преценка. Те задължително трябва да са предписани от лекар. Самодиагностицирането и самолечението на симптомите на андропаузата е не само недопустимо, но и може да бъде опасно.


Лечението на андропаузата включва заместителна терапия с тестостеронови препарати, препарати стимулиращи тестостероновата продукция, препарати подтискащи продукцията на естрогени и DHT, хранителни добавки, диета и стил на живот.


Противопоказани за лечение с хормонално заместваща терапия са болните с рак на простатната жлеза и рак на гърдите.


За постигане на максимална ефективност от лечението и избягване на рискови фактори за активиране на недиагностицирани тумори на простатната жлеза преди лечението е необходимо да са направят редица изследвания, както и преглед на простатната жлеза. В хода на хормоналното лечение се правят контролни хормонални изследвания на всеки 30-45 дни до 5-ия месец, а след това на 6 месеца.

Можете да си помогнете сами

Здравословният начин на живот безспорно е от полза. Той може да повлияе добре на много от смущенията пречинени от андропаузата. Спортът, здравословното хранене и редовните почивки са само част от съветите на специалистите.

 

Разходките сред природата зарежда с енергия и дава възможност за добро раздвижване. Приема на подходящи витамини и билкови добавки също е добра идея.


Алкохолът въздейства върху функцията на черния дроб и пречи на преработването на излишните естрогени в организма. Препоръчва се ограничаване на консумацията на спиртни напитки.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter