ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Горещи вълни - как да се справим с тях?

Puls.bg   |   30 декември 2014   |   Коментари 1
   
   
Горещи вълни - как да се справим с тях?

Източник: Thinkstock

Горещите вълни са известен симптом при менопауза. От тях се оплакват почти всички представителки на нежния пол в този възрастов период или преждевременна менопауза, както и се срещат при две-трети от тях в перименопауза – периода непосредствено преди менопаузата. Честотата им варира при всяка жена, едни изпитват дискомфорта от тях до последния менструален цикъл, други - само за определен период от менопаузата.

„Горещата вълна“ представлява прилив на топлина, която залива тялото внезапно. Усещането може да е придружено със зачервяване, избиване на пот. Горещите вълни се появяват както денем, така и нощем, когато са придружени с по-обилно изпотяване и свързаните с този дискомфорт проблеми на съня.

Все още не са напълно изяснени причините за появата на горещите вълни. Предполага се, че са свързани със спада на естрогена и разширяването на близките до кожата кръвоносни съдове. Тяхното разширяване, както и изпотяването, се дължат на необходимостта от охлаждане на тялото и задействането на естествените терморегулаторни механизми.

Няма хапче, което да предотврати появата на горещите вълни въобще – по-добре е да се приемат като „досадно“ явление през този период от живота. Има обаче средства, които могат частично да намалят силата и честотата им и подобрят самочувствието.

Според специалисти стресът, кофеинът, цигареният дим, алкохолът, пикантните подправки,  предразполагат появата на горещите вълни и е препоръчително да се избягват.

Съществен момент е грижата за охлаждане на тялото. В тази връзка е желателно да се избягват тесните дрехи и по-високите температури на околната среда. Силата на отоплителните уреди трябва да се регулира, а през лятото да се използват съответните  за охлаждане на помещенията и да се избягва силното слънце навън.

Особено важна е температурата на помещението за сън, поддържането на температура от 19 – 21 оС остава най-здравословният вариант във всички случаи.Някои съобщават за добри резултати срещу горещите вълни и от практикуването на дълбоко (коремно) дишане по 15 минути сутрин и вечер и извършване на редовни физически упражнения. Добро решение може да се търси и в йогийските практики.

В случай, че менопаузата е придружена и от други силни неприятни симптоми като влагалищна сухота, проблеми на настроението, главоболие, особено при наличието на сериозна загуба на костна плътност, може да се предприеме хормонозаместителна терапия. Приемът на тези хормонални таблетки обаче се препоръчва за не повече от 5 години, тъй като те носят своите странични ефекти - риск от повишено тромбообразуване, възпаление на пикочния мехур, рак на млечната жлеза и др.

Хормонозаместителната терапия не е единствената медикаментозна терапия, която може да препоръча лекарят. Според състоянието на жената могат да се предпишат и други медикаменти, които да намалят оплакванията й, като ниска доза антидепресанти, медикаменти за контрол на артериалното налягане и др.

За намаляване ефекта на горещите вълни действа и приемът на витамин В комплекс и витамин Е.

Препоръчително е да се изгради нов режим на хранене, в който да се наблегне на храни, които са богати на фитовещества, подобни на естрогена. Такива се съдържат в соята, както и в някои билки като черен кохош.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

desi     2015-01-05 09:59:45
Na men mi pomaga Remifemin
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter