ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Орхит и епидидимит - възпалителни заболявания по тестисите!

Puls.bg   |   26 ноември 2013   |   Коментари 0
   
   
Орхит и епидидимит - възпалителни заболявания по тестисите!

Източник: iStockphoto

1. Тестиси и епидидим

Най-честата причина за орхит при мъже в зряла възраст е бактериалната инфекция. В половоактивните мъже най-чест причинител на орхит е хламидия.


Мъжете имат два тестиса – по един от двете страни в скротума. Всеки тестис произвежда сперматозоиди и тестостерон.
Спермата се произвежда и след това задържа в специална каналчеста структура наречена епидидим. Това е каналче, което излиза от върха на всеки тестис. По-нататък тези канали се преливат с водещите спермални канали на тялото. Освен това тестисите се доближават изключително много един до друг и споделят някои общи мембрани. Възпалението на епидидима в тестисите има сходна клинична картина с орхит.

 

2. Какво е орхит?

Орхит е възпаление на тъканта на тестисите. Детският орхит е най-често срещаното заболяване, което се предизвиква от вирусна инфекция в детска възраст.


Един от всеки 30 мъже, които страдат от възпаление в паротисите – слюнчени жлези в устната кухина, страдат и от последващо развит орхит.
Най-честата причина за развитие на орхит у зрели мъже е бактериалната инфекция. При половоактивните млади мъже най-често орхит се предизвиква след зараза с хламидии при полов контакт. Често при мъжете с орхит се открива и заболяване на пикочополовите пътища, което налага подходящо лечение.


3. Каква е клиничната картина?

Орхитът най-често се свързва със следните симптоми – болка в скротума, която се засилва при движение, ходене и ротиране на тазобедрената става. Скротумът често се подува и зачервява. Заболяването протича с повишена телесна температура и треска.
Острото състояние в заболяването често трае около седмица, но възпалението на тестисите може да отнеме няколко седмици до пълното и трайно излекуване.

 

4. Какво лечение се прилага при орхит?

Уролозите препоръчват лечение в покой. Болката при движение може да бъде овладява с превръзка, която да притиска тестисите и да ограничава гравитационното им движение. Също така може да се прилагат болкоуспокояващи, но в никакъв случай антибиотици, поради риск от увреждане на сперматозоидите и пристенни клетки в тестисните каналчета, отговорни за производството на специалния хормон.

 

5. Какво е епидидимит?

Възпалението на епидидима е още по-често срещано отколкото орхит. Обикновено се развива като усложнение на инфекция по пикочополовите пътища, като най-често се касае за бактериална инвазия на лигавицата по вътрешната повърхност на епидидима.
В миналото гонорея е била най-честият причинител на епидидимит. В днешни дни повечето случаи са регистрирани след диагностициране наличието на хламидии.

 

6. Каква е клиничната картина?

Симптомите може да се проявят спонтанно и да включват – болка в тестисите при покой и при движение, повишена телесна температура и треска, оток в епидидимите, кожата на скротума е оточна и зачервена. Появява се болка в коремната кухина съпроводена с позиви за гадене и повръщане

 

Могат да се срещнат и симптомите на инфекция по пикочополовите пътища. Те включват изгаряща болка при преминаване на урината през пикочните пътища. Режеща болка се усеща и при позивите за уриниране. Възпалението може да въвлече и целите тестиси, което е силно болезнено и се описва като остър епидидиморхит.

 

7. Как се лекува епидидимит?

Симптомите може да траят от осем до десет дни. През това време пациентът се настанява на постелен режим в пълен покой от движение и антибиотична терапия. Постепенно намаляват дискомфортните симптоми – температурата изчезва, болката намалява и отокът на тестисите се овладява.


Възможно е да изминат повече от шест седмици, докато отокът и травмата на скротума отшуми изцяло. Ако болката е достатъчно остра, лекарите препоръчват преминаване към по-силни обезболяващи и наркотични аналгетици.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter