ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Орален секс - дали не е основната причина за рак на гърлото?

Puls.bg   |   11 октомври 2013   |   Коментари 1
   
   
Орален секс - дали не е основната причина за рак на гърлото?

Източник: iStockphoto

Специалистите по съвременна диагностика и терапия на заболявания, обхващащи системата уши, нос и гърло, комбинират мнението си и с други свои колеги, специалисти в областите на полово предавани болести и онколози, предлагащи терапия на неоплазмите в организма.


През изминалите години се регистрира особен прираст в диагностицирането на орофарингеален карцином - рак на гърлото, асоцииран с положителни резултати за наличие на човешки папилома вирус. Неоплазмите по главата и шията, както и носителите на вирусната инфекция, се свързват с тютюнопушене, предразположеност на организма към вирусното заболяване, както и увеличена честота на сексуалните контакти между заразоносители.


Изследванията, доказващи връзката между наличие на човешки папилома вирус и развитие на рак на гърлото, дадоха преднина в терапията на неоплазмата, защото пациентите започват комбинирана терапия срещу раковите клетки чрез хеморадиация, която цели локално унищожаване на раковите клетки, както и на вирусоносителството.


Какво е човешки папилома вирус?

Този вирус е изключително често срещан. Характерното за него е, че прониква в организма и се установява в специални клетки, наречени кератиноцити. Те се намират по повърхността на кожата и вътрешните мукозни мембрани – например в шийката на матката, ануса и гърлото.


Вирусолози успяват да открият точната бройка и видовете на вирусния причинител. Съществуват над 120 различни типа човешки папилома вирус, които лекарите обозначават със специална номерация.


Някои от тях са почти безвредни и се развиват безсимптомно, без да причиняват особена вреда на организма. Други причиняват поява на кожни брадавици. Но около 30% от тези видове човешки папилома вирус могат да бъдат предадени при полов акт, поразявайки зоната на вагината, ануса или гърлото при орален секс. Малко успокояващо е, че са строго диференцирани и не могат да преминат от един тип в друг.


Какво да очакваме от този вирус?

Кожните брадавици са малки розови или тъмни образувания, които се срещат често при малките деца. Те се предизвикват при контакт между заразена и здрава кожа. Гениталните и анални брадавици са подобни на макроскопски вид. Те се предават при анален и вагинален секс между здрав човек и заразоносител.


Ракът на гърлотоcarcinoma oropharyngealis, е със значително зачестяване в развитието си през последните години. Фаринксът е анатомичен орган разположен в задната част на гърлото. Комуникира с ларинкс, сливици и корена на езика. Различават се три зони на фаринкса – назофаринкс, мезофаринкс и хипофаринкс. Най-податлив на вирусна инфекция с човешки папилома вирус при орален секс е назофаринксът, който е издаден напред и навън и комуникира директно със ствола на езика и епиглотиса – вид „клапа”, която затваря плътно трахеята и при акт на гълтане не позволява на хранителни частици да попаднат във въздушните пътища на организма.


В миналото се е смятало, че този вид карцином се развива единствено и само при тютюнопушене и прекален прием на алкохол.  В сегашни дни доказателства от научни проучвания показват, че човешкият папилома вирус има голямо значение в развитието на неоплазмата. Вирусните частици на 16-ти тип човешки папилома вирус (16-HPV) се инкорпорират в мукозната мембрана на назофаринкса. Това предизвиква усилен имунен отговор, който приема собствените лигавични клетки на организма за чужди. В резултат на това започва усилена атака отстрана на организма, която предизвиква ограничаване на клетките. В процес на развитие новообразуваните клетки променят цикличните си форми за клетъчно делене и започват да се израждат неконтролируемо като ракови клетки, оформящи диференциран назофарингеален карцином – рак на назофаринкса.

 

 

Други изяви на човешкия папилома вирус при анален секс се срещат в развитие на рак на ректума – най-крайният отдел от дебелото черво, който има резервоарна функция и участва в евакуацията на чревно съдържимо. Значителен растеж в развитието на рак се среща и при вагинално предаден вирус. Ракът на срамните устни е второто по честота усложнение на вирусната инфекция.


Диагностика

За специфичното диференциране на човешки папилома вирус в организма се провежда редица от диагностични мероприятия, които обхващат мястото на засягане на вируса. Например при рак на вагината и срамните устни се прилага образна колпоскопия, която позволява да се огледа вътрешната повърхност на вагината и шийката на матката.


При аноректален карцином – рак на ануса се прилагат ректо- и колоноскопски образни изследвания, които оглеждат лигавицата на ректума и цялото протежение на дебелото черво за разсейки или далечни позиции за инкорпориране на вируса.


При рак на гърлото се прилага комплекс от диагностични методи, който цели точно и ясно представяне на обхвата на неоплазмата. Прилага се директна и индиректна ларингоскопия и компютърна томография - скенер. При доказване наличието на новообразувание в гърлото се взима биопсичен материал, който се подлага на тест за наличие на вирусни частици в клетките и доказване на раковата форма.
Великобритания произведе тест, с който доказва наличието на РНК молекули от човешки папилома вирус при рак на гърлото след взимане на биопсичен материал от неоплазмата.  


Кръвните проби показват значително повишение в белите кръвни клетки, както и прогрес в имунологичните показатели.

 

Лечение

Специфично лечение срещу човешки папилома вирус засега не е открито. Прилага се терапевтичен подход срещу отстраняване на последствията – кожни и генитални брадавици, анални и фарингеални неоплазми и други. При раковата форма на заболяването се предприема хирургично, химио- и лъчелечение.


На пазара има ваксини за протекция срещу човешки папилома вирус, cervarix - която атакува 16-ти и 18-ти тип и gardasil – която атакува 6, 11, 16, 18-ти тип.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

ани     2013-10-12 20:02:22
този е много хубав
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter