ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Трихомони - чест причинител на пикочо-полови инфекции

Puls.bg   |   06 юли 2013   |   Коментари 0
   
   
Трихомони - чест причинител на пикочо-полови инфекции

Източник: iStockphoto

Трихомониазата представлява полово предавано заболяване, което се причинява от микроорганизма Trichomona vaginalis. Той е описан едва в началото на 20 век, но се оказва, че една голяма част на пикочо-половите инфекции са причинени именно от него. Честотата, с която се среща сред сексуално активното население остава все още висока.


1. Какво представлява трихомониазата?

Трихомониазата е инфекция, която се среща както при жените, така и при мъжете. Трихомоните представляват малки едноклетъчни микроорганизми с крушовидна форма и 4 камшичета, с помощта на които се придвижват и закрепват. Мястото, на което биха могли да бъдат открити са органите на пикочо-половата система, където са причина за развитието на възпалителни процеси. Заразяването най-често става при полов контакт - от партньор, преносител на инфекцията или по индиректен начин - при неспазване на добра лична хигиена и използване на кърпи или принадлежности на заразен. Често се среща и едновременно носителство на други причинители на сексуално-трансмисивни заболявания: хламидии, микоплазми, гонококи и др.
Инкубационният период т.е. времето от момента на заразяване до първите признаци на инфекцията варира между 5 дена и 4 седмици, а оплакванията зависят от общото състояние на заразения човек, от това каква е локалната имунна защита и концентрацията на микроорганизмите при предаване на заболяването.
 

2. Какви са симптомите на инфекцията с Trichomonas vaginalis?

Обикновено при жени заболяването се проявява с жълтеникаво вагинално течение, което има лош и отблъскващ мирис на риба. То е обилно и има пенест вид. Развива се възпаление на влагалището - вагинит, на шийката на матката - цервицит, както и на Бартолиновите жлези.
Неспецифичните симптоми са сърбеж и зачервяване в областта на външните полови органи, оток на лигавицата на влагалището, както и болка по време на сексуален контакт. Trichomonas vaginalis засяга също и долните отдели на уринарния тракт и най-често се изолира от уретрата.
По време на бременност е възможно инфекцията да предизвика преждевременно пукане на околоплодния мехур и преждевременно раждане на детето.
При мъжете трихомониазата се проявява с възпаление на уретрата,т. нар. уретрит. Той се проявява с парене и болка при уриниране, белезникаво тенечие със силно неприятен мирис. Възможно е инфекцията да остане безсимптома при някои хора. От изключително важно значение е наличието на трихомони да бъде открито и лекувано навреме, тъй като е възможно да настъпят опасни за мъжа усложнения, най-честото сред които е възпалението на простатата - простатит и последващ стерилитет.

 

3. Как се диагностицира трихомониазата?

Прегледът за изясняване на състоянието и поставяне на диагноза започва с разговор и снемане на статус, при който се взема секрет от влагалището или уретрата за микробиологичен анализ. При жените се изследва вагинален секрет, а при мъжете секрет от уретрата. Ако лекарят разполага с микроскоп, би могъл директно да постави секрета сърху предметно стъкло и да го изследва нативно под микроскоп. Възможно е да се използват и по-точни методи за диагностика като пряка имунофлуоресценция.
 

4. Какво е лечението?

Лечението на трихомониазата е комплексно и се основава на използването на лекарствени препарати, които потискат размножаването на трихомоните. Важно при провеждането на лечение е то да се приложи не само върху съответния болен, но и да обхване всички негови полови партньори, независимо дали те имат клинична изява. Trichomonas vaginalis е едноклетъчен организъм и би могъл да съдържа в себе си причинители на други полово-предавани заболявания и това трябва да се вземе под внимание при започване на терапията.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter