ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сексуална образованост преди спешната контрацепция

Puls.bg   |   12 април 2013   |   Коментари 0
   
   
Сексуална образованост преди спешната контрацепция

Източник: Istockphoto

Спешната контрацепция е широко достъпна – за нея не се налага представянето на рецепта в аптеките. Мнозина считат това за опасно, изтъквайки риска от създаване на погрешни впечатления у неопитните, че спешната контрацепция е защитно средство против половопреносими инфекции и други митове.

 

Свободният достъп до спешна контрацепция осигурява начин за избягване на нежелана бременност без намесата на родителите или личния лекар при младежите. Това обаче не бива да се превръща в повод за „сваляне на гарда“ по отношение на половопреносимите инфекции.

 

Единственият начин за ефективно справяне с митовете не е ограничаване достъпа до контрацепция, а подобряване информираността и здравната култура на обществото. Това, от своя страна, може да бъде постигнато най-вече чрез отделяне на достатъчно внимание на сексуалното и репродуктивно здраве в училищата. Сексуалното образование е единственият начин младите хора ефективно да бъдат предпазени и да не станат жертва на многото митове, отнасящи се до контрацепцията и полово преносимите инфекции.

 

Тийнейджърките и младите жени трябва да знаят, че спешната контрацепция не е предназначена за редовна употреба, а е най-вече средство от последен избор. Макар че тези таблетките съдържат големи количества полови хормони, алтернативите – непланирана бременност и/или аборт, са много по-сериозни от всички потенциални странични ефекти. Това спешните контрацептиви да сa единствените хормонални препарати без противопоказания се дължи именно на рядкостта на употребата им, която в повечето случаи трябва да се ограничи до 2 пъти месечно. Приемът на таблетка 1-2 пъти по-често налага избор на сигурно контрацептивно средство като постоянно, тъй като съществува сериозен риск от извънместруални кръвотечения най-малкото като страничен ефект.

 

Сексуалното образование изобщо е необходимо не само за запознаване с възможностите на съвременната контрацепция, но и с предпазването от половопреносими заболявания. Инфекциите се пренасят и от един единствен полов контакт и не подбират по възраст и социален статус. Здравната култура е ключов елемент в усилията за преодоляване на огромното социално и обществено бреме на полово преносимите заболявания и тийнейджърскaтa бременност.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
6 факта за тестостерона
6 факта за тестостерона
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising