ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сексуална образованост преди спешната контрацепция

Puls.bg   |   12 април 2013   |   Коментари 0
   
   
Сексуална образованост преди спешната контрацепция

Източник: Istockphoto

Спешната контрацепция е широко достъпна – за нея не се налага представянето на рецепта в аптеките. Мнозина считат това за опасно, изтъквайки риска от създаване на погрешни впечатления у неопитните, че спешната контрацепция е защитно средство против половопреносими инфекции и други митове.

 

Свободният достъп до спешна контрацепция осигурява начин за избягване на нежелана бременност без намесата на родителите или личния лекар при младежите. Това обаче не бива да се превръща в повод за „сваляне на гарда“ по отношение на половопреносимите инфекции.

 

Единственият начин за ефективно справяне с митовете не е ограничаване достъпа до контрацепция, а подобряване информираността и здравната култура на обществото. Това, от своя страна, може да бъде постигнато най-вече чрез отделяне на достатъчно внимание на сексуалното и репродуктивно здраве в училищата. Сексуалното образование е единственият начин младите хора ефективно да бъдат предпазени и да не станат жертва на многото митове, отнасящи се до контрацепцията и полово преносимите инфекции.

 

Тийнейджърките и младите жени трябва да знаят, че спешната контрацепция не е предназначена за редовна употреба, а е най-вече средство от последен избор. Макар че тези таблетките съдържат големи количества полови хормони, алтернативите – непланирана бременност и/или аборт, са много по-сериозни от всички потенциални странични ефекти. Това спешните контрацептиви да сa единствените хормонални препарати без противопоказания се дължи именно на рядкостта на употребата им, която в повечето случаи трябва да се ограничи до 2 пъти месечно. Приемът на таблетка 1-2 пъти по-често налага избор на сигурно контрацептивно средство като постоянно, тъй като съществува сериозен риск от извънместруални кръвотечения най-малкото като страничен ефект.

 

Сексуалното образование изобщо е необходимо не само за запознаване с възможностите на съвременната контрацепция, но и с предпазването от половопреносими заболявания. Инфекциите се пренасят и от един единствен полов контакт и не подбират по възраст и социален статус. Здравната култура е ключов елемент в усилията за преодоляване на огромното социално и обществено бреме на полово преносимите заболявания и тийнейджърскaтa бременност.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter