ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сексът по-ефективен от лекарства при мигрена

Puls.bg   |   06 март 2013   |   Коментари 0
   
   
Сексът по-ефективен от лекарства при мигрена

Източник: Istockphoto

Сексът може да се окаже по-ефективно лечение за мигрената от всички лекарствени продукти, регистрирани досега на пазара, показва ново проучване.

 

Над половината от страдащите от мигрена съобщават, че ако правят секс по време на пристъп, болката намалява значително. Нещо повече, при почти 20% от практикуващите секс по време на мигренозен пристъп, болезнеността изчезва напълно.

 

В рамките на проучване, проведено от Университета в Мюнстер, Германия, невролози изучават данните на 400 пациенти с мигрена и клъстерно (едностранно) главоболие, лекувани медикаментозно в продължение на две години. 33% от пациентите съобщават, че правят секс по време на пристъп. 60% от страдащите от мигрена съобщават за облекчаване на симптоматиката след секс, както и 36% от страдащите от клъстерно главоболие.

 

Любопитно е, че при мъже, ползите от секса са по-големи, отколкото при жени, поне по отношение на главоболието – 36% от мъжете рутинно използват секса като терапевтично средство, в сравнение с едва 13% от жените. От пациентите, които намират секса за ефективен, 19% съобщават за пълно изчезване на симптоматиката, 51% - за умерено облекчаване на болката, а 29% - за леко облекчаване.

 

Възможно е това да се дължи на освобождаването на болкоуспокояващи ендорфини по време на секс. Образни изследвания на мозъка са показали, че хипоталамусът е силно активен по време на клъстерно главоболие, както и при оргазъм. Друго правдоподобно обяснение е в промяната на кръвното налягане, която настъпва по време на секс.

 

Според д-р Ник Силвър, невролог в NHS Walton Centre for Neuroscience and Neurosurgery в Ливърпул, проучването е интересно, но недостатъчно обхватно. Това е повод за предпазливост при извеждане на генерални изводи.

Изследването е публикувано в научното списание Cephalgia – издание на International Headache Society.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter