ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Вагинална гъбична инфекция – и морето може да я предизвика

Puls.bg   |   26 август 2012   |   Коментари 0
   
   
Вагинална гъбична инфекция – и морето може да я предизвика

Източник: istockphoto

Оплакванията при бактериална вагиноза, трихомониаза и вагинална гъбична инфекция понякога си наподобяват. Ето защо, за да се постави точна диагноза и се предприеме правилно лечение, се извършва лабораторно изследване на вагинален секрет и едва след установяване на причинителя за инфекцията се назначават адекватните медикаменти от специалист.

Отличителен белег на вагиналната гъбична инфекция е наличието на бели частици във вагиналния секрет или промяна на вида му въобще – придобива по-плътен бял цвят, консистенцията му наподобява пресечено мляко или извара. Не винаги обаче този признак е наличен.

Други специфични симптоми на вагиналната гъбична инфекция са сърбежът, зачервяването и отичането на кожата и лигавиците на половите органи, парене, смъдене при уриниране, неприятни дразнещи усещания по време и след секс, промяна на миризмата на секрета.

Обикновено оплакванията се засилват седмица преди датата на очакваната менструация. След менструалното кървене е много по-вероятно да се изпитва само сухота във влагалището, сърбеж, парене при уриниране и секс...

Вагиналната гъбична инфекция в повечето случаи се дължи на гъбичката Candida albicans. Тя влиза в състава на естествената вагинална микрофлора при част от жените. В малко количество не носи оплаквания. Растежът й се потиска от дейността на друг член на местната микрофлора - Lactobacillus acidophilus.

Причината за гъбичната инфекция е по-скоро вътрешна на организма и се дължи на отслабнал имунитет, довел до дисбаланс в състава на микроорганизмите, съставляващи вагиналната микрофлора. Такава промяна при жените се наблюдава, освен при замърсяване на влагалището, при друга полова инфекция, но и след почивка на море, диета, стрес... По принцип всяко едно боледуване може да се отрази негативно и да придизвика дисбаланс на вагиналната микрофлора и растеж на гъбичките. Приемът на антибиотици особено предразполагат към това, поради което днес лекарите почти винаги изписват и медикаменти за потискането им при този вид лечение.

Повишеното ниво на естроген – женски полов хормон – също е свързан с по-високата активност на кандида. Това обяснява в известен смисъл защо бременните са склонни да развиват гъбични инфекции, както и жените на хормонозаместителна терапия или взимащи някои контрацептиви.

Гъбичните инфекции са често явление и при диабет и висока кръвна захар. При повече от 4 вагинални инфекции на година е препоръчително да се търси добър специалист за изясняване наличието на друг здравословен проблем за тях.

 

Вагиналната гъбична инфекция се третира с антимикотични средства. По преценка на акушер-гинеколога и според случая могат да бъдат предписани глобули, крем, таблетки през устата. Лечението зависи много и от числото на микроорганизмите, придружаващите инфекции, както и честотата на вагиналните гъбични инфекции, освен силата на симптомите.

Терапията при бъдещите майки е специфична, прилага се само в определен срок на бременността – обикновено след първия триместър и преди термин с цел защита от инфектиране на бебето при раждането, като се предпочитат локални средства. Освен крем е възможно, прилагането и на медикамент във влагалището (специални глобули, крем), но те са строго определени, не така агресивни и не носят риск за бременността.

По време на лечението на вагиналната гъбична инфекция е желателно да се избягват сексуалните контакти. Не само за улесняване на възстановителния процес и предотвратяване пренасянето на вредни микроорганизми по полов път, но и защото вагиналните медикаменти вредят на целостта на презерватива, при което опасността от нежелана бременност остава.

В грижите срещу вагиналната гъбична инфекция влиза използването на неутрални интимни гелове без аромат и носенето на памучно бельо. Желателно е да се избягва тясното облекло в долната половина на тялото, което повишава температурата и влагата в слабините. Важно е да не се оставя мокрият бански да изсъхва на тялото след контакт с вода, както и да се сменят дамските превръзки и тампони на по-кратки интервали.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter