ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Оралният секс води до рак на гърлото. Защо?

Puls.bg   |   08 август 2012   |   Коментари 2
   
   
Оралният секс води до рак на гърлото. Защо?

източник: Dreamstime

Според Американското дружество по ракови заболявания оралният секс може да доведе до развитие на рак на гърлото.

 
Като причинител се възприема човешкият папиломен вирус (HPV), който се предава по полов път, включително и чрез орална любов. Доказано е, че папиломните инфекции водят до развитие на рак на маточната шийка. Значителна част от случаите на онкологично заболяване се предизвикват от 16 и 18 тип. 
 
Неотдавна обаче доклад на държавния университет в Охайо и американския онкологичен институт показа, че ракът на гърлото и устната кухина по разпространение може да измести рака на шийката на матката.
 
Изследвания установяват, че някои видове рак на орофаринкса и сливиците вероятно са причинени от определени типове HPV. 
 
Въпросът за връзката между папилома вирусите и орофарингеалния рак се повдига в края на 1980 г. и началото на 90-те години, обяснява д-р Отис Броули от Американското дружество по ракови заболявания. Изследователите забелязват увеличение на случаите на онкологичното заболяване сред хора, при които не се предполага предразположеност към него.
 
По-високата честота започва да засяга хората около 40-годишна възраст, които не пушат и не пият алкохол. До преди няколко години за основни рискови фактори за появата на рак на гърлото се определяха именно тютюнопушенето и злоупотребата със спиртни напитки. 
 
От 2000 г. насам учените вече използват предимствата на ДНК тестовете и идентифицират HPV тип 16 при хора, развили злокачественото заболяване. 
 
Трябва да се знае, че сексуалната активност играе съществена роля за риска от развитие на рак на гърлото, подчертава д-р Отис Броули. Според проучване, публикувано в сп. New England Journal of Medicine през 2007 г., инфектиране с HPV тип 16 и по-висок риск от орофарингеален рак се наблюдава при хората, които са практикували орален секс с най-малко 6 различни партньори
 
Все още не е ясно какъв е броят на хората, които са засегнати от HPV инфекции на гърлото, вследствие на орален секс, и колко от тях развиват орофарингеален рак.
 
Специалистите обаче вече знаят, че този тип ракови заболявания, причинени от HPV, са по-лесно лечими, отколкото тези, причинени от фактори като тютюнопушене и консумация на алкохол.
 
Все още не са изяснени най-подходящите методи за предпазване от инфекция на устната кухина и гърлото с папилома вируси.
 
Ваксинирането срещу HPV е сред възможните начини за намаляване на риска. Засега ваксината е одобрена за предпазване от рак на маточната шийка, генитални брадавици и рак на ануса.
 
Необходими са задълбочени изследвания, за да се установи дали имунизирането срещу рак на шийката на матката може да помогне и в превенцията на орофарингеален рак.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Gacolini     2012-08-26 16:10:06
а лизането на вагината води ли до рак на езика?
ха     2012-08-10 12:43:50
значи, до 5 души - спокойно
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Атопичният дерматит: чувствителната връзка между кожата и доброто емоционално състояние

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
6 факта за тестостерона
6 факта за тестостерона
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising