ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доц. Милко Сираков: 77% от случаите на рак на маточната шийка се откриват късно

Женя Величкова   |   19 юли 2012   |   Коментари 3
   
   
Доц. Милко Сираков: 77% от случаите на рак на маточната шийка се откриват късно

Доц. д-р Милко Сираков е началник на Трета гинекологична клиника към УАГБ „Майчин дом“. Работи в университетската болница от 1978 г. Специалист е с дългогодишен стаж в областта на детско-юношеската гинекология, гинекологичната ендокринология и инфертилитета. Специализира във Франция, Германия, Великобритания, Япония. Има 68 публикации в български и чужди научни списания. 
Доц. д-р Милко Сираков е главен секретар на Българското дружество по акушерство и гинекология и председател на Българското дружество по детско-юношеска гинекология. Избран е за следващ президент на Европейската асоциация по детско-юношеска гинекология.
 
 
Каква е честотата на рак на маточната шийка и какви са данните за България?
 
Всяка година у нас се регистрират над 1100 нови случая на рак на маточната шийка. В световен мащаб този брой е 500 000. Определя се като второто по честота в света раково заболяване сред жените на възраст между 20-45 години. 
 
Всяка година 270 000 жени не преживяват заболяването, т.е. на всеки 2 минути в света една жена умира от рак на маточната шийка, в Европа това се случва на 18 минути. В България над 400 жени годишно не преживяват заболяването.
 
В Европа, благодарение на сериозната профилактична дейност, честотата на заболяването намалява. У нас, за съжаление, тя се увеличава.
 
Какви са причините за това нарастване? В какъв стадий на заболяването се откриват повечето случаи?
 
Честотата нараства, защото се пренебрегва първичният скрининг, който се провеждаше у нас преди години. Тогава всяка жена получаваше един път годишно бележка от поликлиниката да отиде на профилактичен преглед, включващ физикален преглед, ултразвук и задължително цитонамазка. Гинеколозите получаваха нещо като бонус, че са изпълнили определен брой цитонамазки. Тази практика, за съжаление, загина. 
 
Затова сега много повече случаи се откриват в напреднал стадий. Нисък процент се диагностицират в ранна фаза, до стадия „карцинома ин ситу” - четвърта степен при цитонамазките. В този стадий все още няма проникване на раковите клетки под базалния слой на мембраната, т.е. това е моментът, в който лечението се провежда само с изрязване на засегнатата част от шийката. Матката не се премахва, не се провежда лъчетерапия. И излекуването е 100%. За съжаление, само около 23% у нас се хващат до това ниво, останалите 77% са вече в инвазивен, напреднал стадий.  
 
Сега, се твърди, че повече се обръща внимание на правата на човека. Т.е. една жена има право да ходи, има право и да не ходи на профилактичен преглед. 
 
Важно е да се знае, че извършването на профилактичен преглед с цитонамазката е необходимост, а не някаква приумица. По този начин жената до голяма степен може да е сигурна, че няма да развие рак на маточната шийка. 
 
Провеждането на цитонамазка достатъчно ли е като профилактично изследване?
 
Цитонамазките не дават 100% сигурност. От друга страна обаче, не е логично на всяка жена да се правят по-задълбочените изследвания, като колпоскопия и биопсия. Първо процедурата се оскъпява, второ - биопсията означава да се „отхапе“ парче от шийката на матката, което все пак е някакво нараняване, инвазивна методика. Може да се получи възпаление или друг проблем. 
 
Затова е необходимо да се прави пресяване на случаите. Например, I и II група цитонамазка са нормален резултат. При III A група означава наличие на възпаление, може да е вирусно, бактериално, гъбично. Цитонамазката не казва точно какво е. Търси се каква е причината и се назначава лечение. Непосредствено след провеждането му отново се взима цитонамазка. Ако резултатът отново е III група, тогава вече може да се наложи извършване на колпоскопия. При този метод шийката се гледа с уред като микроскоп (колпоскоп) и се правят някои тестове - намазва с е с оцетна киселина, с луголов разтвор. Нормалният епител на шийката се оцветява кафяво. Някои участъци не се оцветяват, те са подозрителни. От тях вече се взима парченце за биопсия. 
1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Eva     2012-10-22 18:59:27
Аз също имах подобен резултат - 2 ра група от цитонамаска, после пък стана първа ( тоест добър резултат ) но пък междувременно гениколожката ми ме прати на колпоксия, HPVtesting и накрая даже биопсия защото HPV test резултата излезе положителен с 16 вида на вируса......... Доста ме объркаха тези двама гинеколози и сега отидох при трети лекар, който пък ми твърди че започваме всичко от начало , тоест изследвания и тестове за да става всичко през тяхната лаборатория. И аз май нямам друг вариант освен да направя целия процес на ново. По принцип ме е яд на втория доктор който ми направи биопсия и после искаше даже да ме изгаря с нещо. Не ми е ясна цялата система и как може трима лекари да имат три различни мнения. За тестовете е ясно , те зависят от лаборантите, а всяка лаборатория както свои цени си има и ниво и предполагам уреди за изследвания и качество.
rumyana tasseva     2012-07-23 12:19:41
Групата не се определя от лекаря, а от лабораторията при изследването на секрета.
Снегурочка     2012-07-22 15:47:01
Чудна статийка, само не можах да разбера как се получава така, че един гинеколог може да ми казва, че съм трета група, а друг първа. За един месец смених трима гинеколози и един с един не им съвпадна групата ми. Последния ми даде втора. К`ви са тия лекари и как ги определят тия групи - само за пари ли става дума. Каква клетва са давали? За печалба или за лоялност към пациента? Накрая - кой ги контролира за достоверност на отговора и откъде да се разбере кой е куция и на кой да се доверя?
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter