ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Крипторхизъм и рак на тестисите

Puls.bg   |   04 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
Крипторхизъм и рак на тестисите

Източник: iStockphoto

Докато момченцето расте в утробата на майка си, тестисите му се оформят в коремната област и малко преди раждането започват да се спускат в скротума. Някой път обаче, този процес на спускане не се случва, поради което бебето се ражда със състояние, познато като крипторхизъм.

 

Крипторхизмът е една от най-често срещащите се аномалии, засягащи половата система на мъжете. Въпреки че по-голямата част от случаите са свързани с преждевременно родени бебета, за много деца точната причина не е добре установена. Подозира се, че едно възможно обяснение са ниските нива андрогени (мъжки полови хормони) по време на пренаталния период. Като допълнение, забелязано е, че деца, страдащи от синдром на Клайнфелтер, спина бифида или синдром на Даун са склонни към развитие на крипторхизъм.

 

Функцията на тестисите е да произвеждат и съхраняват семенна течност и ако не се наместят, по-високата температура, на която се изложени, ще навреди на качеството на спермата. Но инфертилитетът не е единствената опасност за момчетата. Момчета, родени с крипторхизъм, са с 2,6 пъти по-голям риск от рак на тестисите, в сравнение с тези, които не страдат от съответното състояние. Данните са извлечени от скорошно проучване, публикувано в The Lancet Child & Adolescent Health, според което рискът се повишава с 6% при всяко шестмесечно отлагане на коригиращата операция (орхидопексия).

 

 

Проведено от Университета в Сидни, проучването анализира близо 351 000 случая с момчета, родени в Австралия между 1970 и 1999 г., и проследява здравето им до 2016 г. „Проучването предоставя нови доказателства в подкрепа на международните норми, препоръчващи хирургическа интервенция преди 18-месечна възраст, така че да се намали рискът от рак на тестисите и стерилитет", споделя Наташа Насар, главният автор на публикацията.

 

Ракът на тестисите засяга мъже от 20 до 40-годишна възраст и е втората най-разпространена форма на рак при младите мъже, рискът от която се е увеличил с 50% през последните 30 години. Всички момчета, дори тези, чиито тестиси са се спуснали правилно, трябва да се научат да се самоизследват за бучки или подутини, които може да са ранни признаци на медицински проблеми.


 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Мъжко здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter