ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Високо кръвно се получава и от пийване по купоните

Puls.bg   |   28 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
Високо кръвно се получава и от пийване по купоните

Източник: iStockphoto

Честото купонджийско пиене може да се разглежда като рисков фактор за високо кръвно, става ясно от проучване на Университетското училище по сестринство „Вандербилт“ в Нашвил, Тенеси, САЩ. При младите мъже, които често употребяват алкохол по купоните, се наблюдава повишаване на систолното налягане и общия холестерол. Пийватенот по събирания не минава „безнаказано“ и за младите жени, при които учените регистрират повишаване на кръвната захар, което се разглежда като предпоставка за развитие на захарен диабет.

 

Този извод не е за подценяване предвид, че резултатите от проучването на д-р Мариан Пиано е публикувано в Journal of the American Heart Association. Екипът и взима данните от национално представително проучване U.S. National Health and Nutrition Examination Survey.

За целта е разгледана събраната информация за 4710 души на възраст между 18 и 45 години в периода 2011 – 2014 г. Средно с десет пункта по-високо е систолното кръвно налягане и стойностите на общия холестерол при младежите и токлото по-високи стойностите на кръвната захар при девойките, потвърждават от Американската сърдечна асоциация. 

 

Под купонджийско пиене изследователите разбират консумирането на 7-8 питиета за една вечер, когато то се случва по-често от веднъж на месец.

 

 

 

Рискът за здравето не е за подценяване алармират експертите, тъй като вероятността от инфаркт и инсулт, ако високото кръвно не се профилактира е голяма. Досега пийването по купоните от време на време се приемаше по-скоро като умерена форма на консумация на алкохол, но очевидно препоръките трябва да се актуализират, коментират от американските кардиолози.

 

Независимо дали тези препоръки са официални или не още трябва да се следи не само количеството и честотата на употребявания алкохол, но и много по-прецизно съотношението количество/честота.

 

Сърдечносъдовите заболявания са водещите заболявания за летален край не само при американците, но и за нас българите – в 65% от случаите. Високото кръвно все по-често се среща при млади хора. Тревожен факт е, че долната възрастово граница за инсулт и инфаркт също непрекъснато пада.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Мъжко здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter