ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Превръща ли се остеопорозата в мъжко заболяване?

Puls.bg   |   10 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Превръща ли се остеопорозата в мъжко заболяване?

Източник: iStockphoto

Остеопорозата е състояние, при което костната тъкан се разгражда с по-бързи темпове, от тези, с които се изгражда нова такава. Сериозна загуба на костно вещество поради остеопороза се установява най-често при хора над 60-годишна възраст. Процесът на отслабване здравината на костите обаче започва много по-рано под влияние на различни фактори. Най-сериозен от тях е промяната в хормоналния баланс на тялото. Той е налице и при двата пола, затова да се асоциира рискът от остеопороза само с жените е погрешно.

 

Макар да не е сред типичните проблеми с мъжкото здраве остеопорозата трябва да се има предвид като заболяване, което засяга и тях. Проучване доказва, че ако мъжете по-често се изследват за остеопороза, броят на диагностицираните ще нарасне значително и ще е съпоставим с този при жените.

 

Според данните 1 от всеки 5 мъже на възраст над 50 години е застрашен от остеопороза. Причина за този неочаквано висок процент е големият брой рискови фактори, които предразполагат към разпространение на остеопорозата и сред мъжкия пол.

 

Генетичен фактор
Остеопороза се развива най-често и в най-ранна възраст при хора с вродена ниска костна плътност. Това състояние се предава по-наследство. Проучванията показват, че при наличие на човек с ниска костна плътност в рода, рискът от остеопороза сред наследниците му нараства значително.Повишеният риск от заболяването е факт и при жените, и при мъжете наследници.

 

Лош хранителен режим
Редовната консумация на по-киселинни храни и напитки (доматени сосове, плодови сокове, кафе) се отразява на киселинно-алкалния баланс на тялото. За да компенсира разликите, организмът извежда повече калций от костите. Това предразполага към остеопороза, а в случая двата пола са еднакво застрашени, независимо от възрастта. Допълнително нараства рискът при нерационален хранителен режим, когато не се консумират достатъчно храни, богати на калций.

 

 

Прекомерна физическа активност
Физическото претоварване също е сред факторите, повишаващи риска от остеопороза, типични за мъжкия пол. Колкото и да е полезна физическата активност, тя трябва да има граници. Най-висок риск от негативни последствия от нея има при мъжете, които не осигуряват на организма необходимото време за адаптация към по-натоварващия фитнес режим. Доказано е, че рязко повишаване на физическата активност и продължителен дефицит на калории активността на хормоните, които поддържат костната структура, намалява. С времето рискът от прекомерно намаляване на костната плътност нараства. Това е сравнително рядко явление, но е много типично за мъжете и е сред водещите причини за развитие на остеопороза при тях.

 

Допълнително рискът от остеопороза сред мъжете нараства вследствие на вредни навици като тютюнопушене и прекаляване с алкохола. Установено е, че тези фактори влошават усвояването на хранителните вещества, включително на важните за костите минерали калций, фосфор и магнезий.

 

Превенцията на рисковите фактори, коит оподлежат на такава, е важно за намаляване риска от остеопороза и при двата пола, при това не само в напреднала възраст.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Мъжко здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter