ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

По-висок риск от стерилитет при мъже със стомашен байпас

Puls.bg   |   05 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
По-висок риск от стерилитет при мъже със стомашен байпас

Източник: iStockphoto

Поставянето на стомашен байпас е сред най-предпочитаните оперативни намеси при случаи на сериозно затлъстяване. При този тип интервенция се изолира част от стомаха, чието съдържание заобикаля тънкото черво и хранителните вещества в него не се усвояват.

 

Като наложен метод за лечение на затлъстяване, поставянето на стомашен байпас се радва на повишено внимание отстрана и на жените, и на мъжете. Ново проучване обаче показва, че оперативната намеса, особено когато се прилага по метода, известен като Roux-en-Y, крие сериозен риск от стерилитет при мъжете.

 

Екип от болнично заведение в Сао Паоло, Бразилия, предвождан от учени от Харвардския медицински колеж, установява тревожните данни.

 

Проучването им показва, че 57% от мъжете, на които се поставя стомашен байпас като средство срещу затлъстяването, развиват стерилитет. Причина за него са необратимите нарушения в производството на сперма, които може да настъпят след операцията.

 

Затлъстяването отдавна се разглежда като един от основните фактори, провокиращи проблеми с плодовитостта при мъжете. Новото проучване показва, че и някои специфични методи за борба с този проблем също може да имат негативен ефект върху способността на мъжете да оставят потомство.

 

Проучването обхваща 80 мъже, разделени в 2 групи: мъже със затълъстяване, на които е поставен стомашен байпас и мъже със затлъстяване, които все още не са се подложили на процедурата. Като контрола са използвани мъже, без проблеми с теглото.

 

При всички групи са проследени нивата на най-важните за мъжката плодовитост витамини и микроелементи, хормоналните нива и качеството на спермата.

 

 

Установени са 4 ключови закономерности при мъжете, подложили се на операция за поставяне на стомашен байпас:

  • Повишаване нивата на естрогените;
  • Намаляване нивата на цинк в кръвта;
  • Дефицит на витамин D;
  • Намалено количество жизнеспособни сперматозоиди в спермата;

 

И четирите фактора може да доведат до стерилитет при мъжете, а появата на всички тях се асоциира с промените, настъпили вследствие на хирургичната интервенция за поставяне на стомашен байпас.

 

Това кара учените да апелират към по-висока информираност на мъжете със затлъстяване преди пристъпване към въпросната процедура. Тя е широко популярна сред младите хора, страдащи от затлъстяване. Рисковете от нея трябва да се имат предвид, за да се избегне ранното увреждане на оплодителните способности при мъжете от тази група.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Мъжко здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter