ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Отрекоха връзката между вазектомията и рака на простатата

Puls.bg   |   12 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Отрекоха връзката между вазектомията и рака на простатата

Източник: iStockphoto

Вазектомията е ефективен и дълготраен метод за контрацепция. Освен това той се счита и за по-безопасен спрямо неговия еквивалент при жените – лигатурата („връзването") на маточните тръби.


От края на осемдесетте години на миналия век насам се водят ожесточени спорове за и против вазектомията като метод за предпазване от бременност на медицинска, социална и религиона скамейки.


Независимо от това, изчислено е че глобално 33 млн. омъжени жени разчитат именно на вазектомията на съпрузите си за контрацепция. В предразсъдъците относно процедурата освен известите етични съображения обаче влизат и чисто медицински такива (до колкото медицина може да има отделена от етиката) – дълго време се подозира, че вазектомията може да се свърже с повишен риск от рак на простатата.


Въпреки че не били открити убедителни научни аргументи за допускането на тази теория, през годините са проведени множество проучвания. Всички те не събрали достатъчни обективни данни, които утвърдително да подкрепят нито една от двете страни на спора.

 


Ето защо екип от учени наскоро решил, че е време въпросът да се реши окончателно с помощта на натрупаната през последните 30 години информация. Проведен е най-мащабният досега мета-анализ по този въпрос, обединил данните от над 3 млн. пациенти, претърпели вазектомия, които участвали в 53 проучвания до момента.


Резултатите са категорични – няма доказана връзка между вазектомията и висок стадий рак, авансирал такъв или пък фатален.


Открита е незначително ниска връзка с регистриране на рак на простатната жлеза, но не и на силно злокачествен такъв. Приема се, че тази връзка не се дължи на ефект на вазектомията а по-скоро на факта, че тези мъже, посетили веднъж уролог по повод процедурата, има по-голяма възможност да ходят на редовни прегледи, което увеличава и вероятността за диагностициране на рака.


Учените се надяват, че резултатите ще допринесат за предпочитане на вазектомията пред по-опасната лигатура на маточните тръби, когато двойката търси дълготрайна контрацепция.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Мъжко здраве
реклама
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter